Vooroordelen bestaan bij linkse én rechtse wetenschappers

Vooroordelen bestaan bij linkse én rechtse wetenschappers

In de sociale psychologie is er uitgebreid onderzoek naar gedaan: politieke eenzijdigheid van onderzoekers beperkt de kracht van de vraagstelling. Mark Brandt, sociaalpsycholoog aan Tilburg University, concludeert dat zowel linkse als rechtse mensen vooroordelen hebben.

Brandt vindt dat de wetenschap jarenlang te simpel heeft gekeken naar de sociaalpsychologische vraag: ‘wie hebben meer vooroordelen over andere bevolkingsgroepen, politiek rechtse of linkse mensen?’

Tweede kamer

De Tweede Kamer buigt zich momenteel over de vraag of wetenschappers te links zijn en of zo’n politieke oriëntatie van invloed is op onderzoeken en de uitkomsten ervan. Twee weken geleden is een motie aangenomen die de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen een advies over deze kwestie vraagt.

Onderzoek

Brandt heeft zelf ook onderzoek gedaan naar vooroordelen van rechtse en linkse mensen. Zijn overwegend linkse vakgebied neigde ernaar om te veronderstellen dat rechtse mensen meer vooroordelen hebben. Dit bleek namelijk zo te zijn als het gaat om vooroordelen tegenover Afro-Amerikanen, communisten en homoseksuelen. Maar Brand zette het onderzoek, samen met collega’s in de VS, breder op. Ze namen groepen mee zoals christenen en rijke mensen. Over die groepen bleken juist politiek linkse mensen sterkere vooroordelen te hebben. De sociaalpsycholoog concludeerde daarom dat mensen, zowel rechts als links, hun eigen vooroordelen hebben ten opzichte van ‘ideologische anderen’.

Brandt hoopt nu dat de aandacht zich niet alleen op de sociale psychologie richt: “Vanuit ons vakgebied wordt het probleem nu aangekaart, maar dat wil niet zeggen dat het alleen bij ons speelt.” Wel hoopt hij dat de Nederlandse politiek niet meer diversiteit gaat afdwingen, bijvoorbeeld via een quotum: “Dat wordt een ramp.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.