Bierprijs in kroeg stijgt drie keer harder dan in supermarkt

Bierprijs in kroeg stijgt drie keer harder dan in supermarkt

Het CBS becijferde dat de prijs van bier in de kroeg het afgelopen decennium driemaal harder steeg dan in de supermarkt.

Kroegtijgers betaalden vorig jaar gemiddeld 2,43 euro voor hun Spa Goud. Tien jaar eerder betaalden zij doorgaans 72 cent minder voor hun gerstenat, wat effectief neerkomt op een prijsstijging van 42 procent. In diezelfde periode zijn de thuisalcoholisten amper meer gaan betalen; de prijs van supermarktpils steeg slechts 14 procent.

De statistici van de overheid hebben ook enkele verklaringen voor de gevonden verschillen. In de horeca betaalt men niet alleen voor het product, maar ook voor andere zaken als personeel. Omdat de lonen de afgelopen jaren zijn gestegen, is dit deels doorberekend in de verkoopprijs van de producten. Daarnaast hebben ook de bierbrouwers hun prijzen verhoogd. Ook dat is voor rekening van de consument gekomen. Voor de lagere prijsstijging van supermarktpils heeft het CBS ook een reden: het verlies aan omzet wordt hier gecompenseerd op andere producten. Deze luxe hebben horecazaken niet.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.