Satellietuniversiteit in China incluis ‘Marxisme en militaire training’?

Satellietuniversiteit in China incluis ‘Marxisme en militaire training’?

Minister Jet Bussemaker verdedigde gisteren in de Kamer een wetswijziging die het mogelijk maakt om satellietopleidingen op te richten in het buitenland. De oppositie protesteerde: is de academische vrijheid dan wel gewaarborgd?

Aanleiding voor deze kritiek is het voornemen van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze universiteit heeft al vergaande plannen om een satellietcampus te beginnen in China. Kamerleden hoorden dat hier volgens de Chinese normen ‘marxisme en militaire training’ zal worden aangeboden in het curriculum. Paul van Meenen van D66 vroeg zich dan ook hardop af in het Kamerdebat: “Dat is toch niet wat de minister verstaat onder academische vrijheid?” Ook Groenlinks, SP en CDA maakten zich zorgen om de gebrekkige mensenrechten in China.

Bussemaker wilde zich niet laten verleiden tot een debat over het specifieke geval in Groningen, maar gaf wel te kennen dat ze de zorgen over China overtrokken vindt. Ze wil een buitenlands avontuur graag mogelijk maken, want anders doen de concurrenten het wel: “Het gebeurt gewoon allemaal. De vraag is dus: willen wij daar ook een positie in krijgen? Of zeggen wij: laat vooral anderen dat maar doen en laat deze beker aan ons voorbijgaan? Dat laatste wil ik niet.”

De Kamer gaat akkoord met de wetswijziging, maar plaatst het Groningse plan nog ’tussen haakjes’: het vereist aanvullende afspraken. Of de University of Groningen Yantai er komt, hangt vooral af van de medezeggenschap aan de universiteit in Groningen. Het Groningse College van Bestuur gaf Bussemaker de toezegging dat de universiteitsraad het laatste woord krijgt, meldt UK.

Tilburg University heeft overigens ook een dependance in China. Dat is geen op zichzelf staande opleiding, maar een bureau in Beijing om PHD’s en studenten te werven om ze in Tilburg te laten studeren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.