Milieuwetgeving staat onder zware druk

Milieuwetten die de aarde moeten beschermen tegen de mens, zijn niet effectief genoeg. Overheden en andere partijen werken ze tegen, stellen de Tilburgse onderzoeker natuurbescherming Arie Trouwborst en andere wetenschappers in Nature Ecology & Evolution.

Wetgeving is heel geschikt om menselijke beschadiging van de aarde tegen te gaan, want het is bindend en afdwingbaar. Zo worden dier- en plantensoorten en milieugebieden beschermd. Maar zoals de auteurs laten zien, meldt Tilburg University, wordt deze milieuwetgeving op allerlei manieren tegengewerkt.

Trouwborst en collega’s onderscheiden tien soorten tactieken, vaak vanuit economische en andere kortetermijnbelangen: van creatieve aanpassingen van wettelijke definities tot het beperken van de toegang van burgers tot de rechter en het versneld goedkeuren van schadelijke projecten tot weigeringen van overheden om milieuwetgeving af te dwingen en overtreders te vervolgen.

Lees ook: We moeten de aarde redden van onszelf

De natuurbeschermingswetten hebben wel effect gehad, zonder zou de wereld er slechter aan toe zijn. Maar de herhaalde pogingen de wetgeving te verzwakken, zorgen er voor dat ze hun doelen onvoldoende bereiken.

Verbetering is volgens de auteur denkbaar als juristen en deskundigen uit andere disciplines meer samenwerken. Door bestaande wetgeving zo effectief mogelijk te gebruiken, rekening te houden met de verzwakking daarvan en aan te sturen op nieuwe en verbeterde wetgeving.

Publicatie

Guillaume Chapron, Yaffa Epstein, Arie Trouwborst & José Vicente López-Bao (2017). Bolster legal boundaries to stay within planetary boundaries. 1 Nature Ecology & Evolution.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.