Pre-masterstudenten zijn duur en hebben te weinig rechten

Pre-masterstudenten zijn duur en hebben te weinig rechten

Er is te weinig aandacht voor studenten die een pre-master volgen. Ook is het problematisch dat universiteiten betalen voor deze trajecten. Dat concludeert het rapport ‘Schakelen tussen bachelor en master in het hoger onderwijs’ dat minister Bussemaker vandaag naar de kamer stuurde.

Er is zelfs een groep studenten die er wel heel slecht vanaf komt. Een derde van de pre-masterstudenten staat volgens het rapport ingeschreven als contractstudent. Zij betalen geen collegegeld maar rekenen af per vak. Daardoor hebben zij geen recht op studiefinanciering en ov-kaart. Studentenorganisaties LSVb, ISO en VSNU roepen de politiek dan ook op meer geld beschikbaar te stellen.

Kosten

Universiteiten vinden het belangrijk om hbo’ers de mogelijkheid te bieden een pre-master te volgen en zo door te stromen naar de universiteit. Ook wo-studenten kunnen zich via een pre-master laten bijspijkeren voor een master in een andere richting. Een flinke kostenpost voor universiteiten, want de overheid stelt hier geen geld voor beschikbaar. Dit kost universiteiten 41 miljoen euro per jaar.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.