Fixusopleidingen zwaar overtekend

Scholieren die aankomend studiejaar gaan studeren moeten vechten voor een plekje bij de 91 numerus fixus-opleidingen in Nederland. Ze zijn namelijk zwaar overtekend, ook aan Tilburg University.

Uit de definitieve gegevens van studiekeuze123 blijkt namelijk dat 46.542 studenten zich voor een fixusopleiding hebben aangemeld. Er is plek voor slechts 19.606 fixusstudenten. Een kleine kanttekening is er wel: sommige studenten hebben zich voor meerdere studies aangemeld.

Tilburg University

Ook Tilburg University ontkomt niet aan selectie. De twee fixusopleidingen, Economics en International Business Administration (IBA), hebben ongeveer twee keer zoveel aanmeldingen als plaatsen. IBA: 778 aanmeldingen, 350 plaatsen. Economics: 215 inschrijvingen, 120 plaatsen. Ter vergelijking, IBA aan Erasmus Universiteit spant de kroon met 2299 aanmeldingen. Zij hebben plek voor 575 studenten.

Andere opleidingen

Ook andere universiteiten en studies moeten veel mensen afwijzen. De geneeskundestudies kregen tezamen 8404 aanmeldingen binnen, waarvan zij er 2785 mogen toelaten. Zelfde verhaal in Delft: de luchtvaartfaculteit heeft 1154 aanmeldingen en een capaciteit van 440. ‘Fashion & Textile Technologies’ aan de Hogeschool van Amsterdam: 1290 inschrijvingen, 410 plaatsen. Mondzorgkunde Hogeschool Utrecht: 721 om 100.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.