“Den Haag moet nu investeren in aanpak drugscriminaliteit”

“Den Haag moet nu investeren in aanpak drugscriminaliteit”

Pieter Tops, hoogleraar bestuurskunde aan Tilburg University, deed met zijn boek De achterkant van Nederland onthutsende ontdekkingen over de parallelle samenleving waarin drugscriminaliteit de norm is. In Zuid-Nederland wordt aan de bel getrokken, Den Haag reageert mondjesmaat.

Het boek van Pieter Tops en Jan Tromp beschrijft de enorme omvang van de drugscriminaliteit in Tilburg en andere delen van Zuid-Nederland. Alleen in Tilburg en omstreken wordt naar schatting al 800 miljoen per jaar verdiend aan hennepteelt.

Deltaplan

Genoeg reden voor de burgemeesters van vijf steden en de commissaris van de koning in Noord-Brabant om een deltaplan op te stellen tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Zij willen meer geld en mogelijkheden om de ondermijnende drugscriminaliteit in de regio aan te pakken.

Den Haag

Toch lijkt de urgentie van het probleem niet door te dringen tot Den Haag. Pieter Tops: “Ik mis de erkenning dat dit vraagstuk een nationaal probleem is.” Naar aanleiding van het boek heeft de minister van Justitie en Veiligheid (Stef Blok) één miljoen extra uitgegeven voor de aanpak van drugscriminaliteit in het zuiden van het land. Dat was voor Tops het signaal dat de omvang van het probleem nog steeds niet helder is. “Eén miljoen euro is niet eens een fooi. Het moet groter en omvangrijker. Er moet nu echt flink geïnvesteerd worden, in politie en justitie en in een robuuste sociale aanpak.”

Politiek

Jan Tromp, die samen met Tops De achterkant van Nederland schreef, verklaarde eerder tegen het NRC al dat het voor politici onaantrekkelijk is zich over dit probleem te buigen. Tops sluit zich hierbij aan en stelt dat de drugsindustrie zich al ontwikkelt vanaf de jaren 80 en niet terug te dringen is binnen een aantal jaar. “Maar laat de premier zich hier maar eens over uitspreken. Doordat hij het benoemt, krijgt het probleem een andere betekenis,” besluit de hoogleraar.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.