Een superministerie voor het klimaat

Nederlandse politici gaan de klimaatverandering niet stoppen. Voor echte verandering hebben we een superministerie nodig, of de juridische macht. Dat bepleit hoogleraar milieueconomie Aart de Zeeuw.

Dat we als mensheid niet stoppen met ons desastreuze gedrag voor het klimaat, vindt De Zeeuw onbegrijpelijk. Natuurlijk ziet hij er wel redenen voor: een deel van de mensen steekt hun kop in het zand. Terwijl het leukste in het leven volgens De Zeeuw juist is om dingen aan te pakken en op te lossen.

De grootste tegenwerkende factor: niemand wil het probleem voor een ander oplossen. Zouden we in Nederland strenger worden op uitlaatgassen, dan verkassen bedrijven misschien wel naar een ander Europees land, waar een beetje méér milieuvervuiling niet wordt gezien als probleem.

Omdat er niets gebeurt, gaat het wel steeds slechter. Van de politiek verwacht De Zeeuw niet veel. Die hebben allemaal andere plannen en maken ze volgens doorberekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving niet waar. Onder de streep hebben de plannen bovendien weinig effect, mede omdat Europa een grote rol speelt in de milieuwetgeving.

Om als Nederland toch nog iets gedaan te krijgen, pleit De Zeeuw ervoor de ‘beveiliging van Nederland tegen klimaatverandering’ over te dragen aan de juridische macht of een superministerie met verregaande lange-termijn bevoegdheden. “Je kunt niet steeds weer opnieuw beslissen over zaken die op de lange termijn spelen.”

Milieudebat

De foto is gemaakt door Jack Tummers tijdens het ‘Het Groene Brabantse Verkiezingsdebat’ van het Milieucafé, gisteren in theater de NWE Vorst. Daar sprak De Zeeuw over klimaatverandering, zijn bijdrage verscheen in het Brabants Dagblad.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.