Brabants Verkiezingsdebat: kemphanen en rechtse rekenmeesters

Brabants Verkiezingsdebat: kemphanen en rechtse rekenmeesters

Het Brabants Verkiezingsdebat vond gisteren plaats in het auditorium. Onder leiding van Jort Kelder kruisten zeven partijen de politieke degens. De samenwerking tussen studieverenigingen Asset en Magister leverde een mooi schouwspel op.

Voor aanvang peilde Kelder de politieke voorkeur onder de ruim 600 aanwezigen. Toen een grote meerderheid van de zaal een groen papier de lucht in stak werd al snel duidelijk dat D66 een thuiswedstrijd zou spelen. Een “vijandige zaal” zou VNL-oprichter Van Klaveren later bevestigen.

Dat de aanwezige politici zich niet lieten weerhouden door de voorkeur van de zaal bleek tijdens de discussie over de eerste stelling. VDD’er Van ’t Wout en SP’er Van Raak botsten direct fel over de vraag of studiefinanciering terug moest keren. Het vriendelijke lachen verging beide heren tijdens een hevige discussie, waarin debatleider Kelder meerdere keren in moest breken. Met verheven stemmen en wijzende vingers probeerde beiden de zaal van hun gelijk te overtuigen, of het daadwerkelijk gelukt is moet 15 maart blijken.

Ook stellingen over de arbeidsmarkt, de hoogte van de belastingen en de Europese Unie leidde tot vermakelijke discussies tussen de aanwezige kemphanen. Hoewel de input vanuit de zaal enigszins achter bleef, wist Kelder het tempo er goed in te houden. De dagvoorzitter bleek zijn huiswerk goed te hebben gedaan, zo wist hij de aanwezige politici meerdere keren te verbeteren. 

Ondanks verbale botsingen en kleine slippertjes ging geen enkele politicus écht onderuit tijdens het debat. SP’er Ronald van Raak leek even in het nauw te komen tijdens de discussie over de pensioenleeftijd. Hij noemde het CPB een bolwerk van “rechtse rekenmeesters” die een sociaal beleid willen voorkomen. Zijn opvatting kon op weinig bijval rekenen onder de aanwezigen. Ondanks dat hij de VVD én de gehele zaal tegenover zich vond, wist hij zich er uiteindelijk behendig uit te praten.

Of de aanwezigen hun gedachten na dit debat hebben veranderd is de vraag. Vermakelijk was het wel.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.