Paul Dekker pleit voor meer begrip lager opgeleiden

Met de verkiezingen in aantocht staat de ‘opleidingskloof’ weer volop in de belangstelling. Paul Dekker, hoogleraar civil society aan Tilburg University, pleit voor meer serieuze aandacht voor de analyses en klachten die frequenter zijn onder lager opgeleiden.

Dekker; “Het lijkt er soms op of hoger opgeleiden vanuit een diep inzicht in de grote wereld op verstandige partijen kiezen en lager opgeleiden vanuit onderbuikgevoelens op populistische dwarsliggers.” Maar dat is volgens hem een onterechte voorstelling van zaken. Volgens Dekker heeft het verschil minder met inzicht te maken dan met de leefsituatie. Het valt hem in gespreksgroepen op dat in groepen met lager opgeleiden veel meer mensen in een slechte situatie zitten en problemen hebben met de overheid: “Door werkloosheid, huurconflicten en gezondheidsproblemen hebben zij slechtere ervaringen met bureaucratie en autoriteiten.”

Foute aanname

Dekker waarschuwt bovendien voor de foute aanname om te denken dat alle lager opgeleiden PVV stemmen: “Er zijn genoeg lager opgeleiden die GroenLinks stemmen en hoger opgeleiden die PVV stemmen.” Wel ziet hij dat opvattingen die frequenter bij lager opgeleiden voorkomen nu duidelijk in de politiek naar voren komen. “Daardoor is de Nederlandse politiek kritischer geworden over Europa en de multiculturele samenleving. Dat is een goede zaak.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.