Prijs treinkaartjes fors gestegen

De prijs van treinkaartjes is sinds de invoering van de ov-chipkaart in 2008 bijna twee keer zo hard gestegen als de inflatie. Treinkaartjes werden tot wel 35 procent duurder.

Dat blijkt uit een analyse van het AD en treinreiziger.nl. Een retourtje Amsterdam CS – Rotterdam CS in 2008 kostte 23,10 euro, terwijl je daar nu maar liefst 30,40 (+32%) euro voor betaalt. Maand- en jaarkaarten werden tussen de 25 en 30 procent duurder. Een jaarabonnement Arnhem – Venlo steeg zelfs van 3.027 euro naar 4.222,80 euro (+40%).

Die prijsstijgingen zijn veel groter dan de inflatie. Volgens het CBS werd het leven sinds 2008 15,1 procent duurder. De NS stelt dat de gemiddelde treinreiziger 25,6 procent duurder uit is dan in 2008 en zegt zich volledig aan de regels te houden. De stijgende inflatie plus een hogere gebruikersvergoeding aan spoorbeheerder ProRail zouden oorzaken van de dure treinkaartjes zijn.

Gratis reizen

Wellicht kunnen spoorstudenten ook een meevaller verwachten. Er bestaat namelijk een kans dat ze met de OV-weekkaart op termijn ook op zondag gratis mogen reizen. Betrokken ministeries en ov-bedrijven gaan de haalbaarheid daarvan onderzoeken. Het zou ook positief uitpakken voor andere reizigers: de spitsdrukte in de treinen op maandagochtend zou dan afnemen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.