TiU-student Rob Euwens: ‘VNL is enige partij die belangrijke zaken benoemt’

TiU-student Rob Euwens: ‘VNL is enige partij die belangrijke zaken benoemt’

Universiteiten worden geregeld linkse bolwerken genoemd. Maar niet als het aan Rob Euwens ligt, student Bestuurskunde aan Tilburg University en voorzitter van de politieke commissie bij Magister JFT. Hij stemt niet alleen rechts, maar ook nog eens op een nieuwe partij binnen het politieke veld: VNL. Wat beweegt hem om op een ‘splinterpartij’ te stemmen? Univers sprak Euwens over zijn politieke ideeën.

Je hoort weinig studenten die op VNL gaan stemmen, laat staan die lid van de partij zijn. Hoe ben je daar terechtgekomen?

Ik ben tot een aantal jaar geleden altijd PVV-sympathisant geweest. Ze waren erg rechts en nog niet zo doorgeschoten als nu. Controversieel, maar andere partijen benoemden belangrijke problemen niet eens en waren allemaal zo politiek correct. Maar de PVV werd na verloop van tijd steeds vlakker en Geert Wilders kwam met de meest belachelijke uitspraken. Ook werd de PVV steeds linkser en socialer, terwijl ze vroeger nog voor de vlaktaks (iedereen betaalt evenveel belasting) waren. Dat zorgde ervoor dat PVV-lid Joram van Klaveren de partij verliet en VNL oprichtte. Ik ben hem gevolgd.

Waarom spreekt VNL jou zo aan?

Het is een klassiek liberale partij. Lage belastingen, kleine overheid, minder betutteling. Dat spreekt me aan. Er is een realistische insteek en ze roepen geen vreemde dingen. VNL benoemt problemen en komt met oplossingen.

Wat vind je van de lijsttrekker Jan Roos?

Als ik eerlijk ben moet ik zeggen dat ik hem niet de beste lijsttrekker voor de partij vind. Maar het is een afweging. Hij heeft een achterban en enige bekendheid.

“Ik richt me op de inhoud, iets dat ontbreekt bij andere partijen”

Jij richt je dus meer op de inhoud van de partij en niet zozeer op de lijsttrekker?

Ik richt me absoluut op de inhoud. Dat is iets wat ontbreekt bij andere partijen. Ze missen de visie om problemen ook daadwerkelijk te benoemen. Neem nu de VVD met hun slogan ‘normaal doen’. Wat betekent dat nou? Ze benoemen problemen rondom allochtone jongeren, maar uitten het niet expliciet. Ik denk dan: benoem het probleem en ga er geen holle slogan opplakken en eromheen draaien. Dat vind ik doodzonde. Een probleem benoemen maakt je geen racist. Je moet oplossingen zoeken die werken. Dat zie ik alleen bij VNL.

Hoe onderscheidt VNL zich van andere rechtse partijen?

Er is gewoon geen sterke partij meer op rechts. Typische rechtse thema’s zijn lage belastingen en veel veiligheid. De VVD heeft de afgelopen jaren in tijden van de crisis de btw verhoogd en de hypotheekrenteaftrek zijn ze aan het afbreken. Ook zijn ze voor een progressief belastingstelsel. De enige partij die een vlaktaks wil is VNL. En dat kan. Alles is doorberekend door het CPB. Het levert winst op voor alle inkomensgroepen, niet alleen de rijke. De PVV en VVD laten typisch rechtse thema’s links liggen.

Zijn er nog meer punten die VNL voor jou de sterkste partij maken?

Defensie. Als er bezuinigd moet worden is het altijd op defensie. Lijkt me zeer onverstandig gezien de huidige ontwikkelingen binnen de geopolitiek. VNL is de enige partij die de NAVO-norm van vijf miljard wilt nastreven. Andere partijen willen slechts twee of tweeënhalf miljard in defensie investeren. Onze militairen moeten ‘Pang Pang’ roepen omdat de echte kogels op zijn en moeten helmen delen omdat er te weinig geld is. Dat staat symbool voor onze defensie die totaal in verval geraakt is.

“Ook studenten stemmen met hun onderbuik, niet alleen Wilders-aanhang”

Verbaast het je dat weinig studenten VNL stemmen?

Veel studenten op universiteiten zijn linksgeoriënteerd. Zij horen de andere kant van het verhaal niet. De meeste studenten die ik spreek stemmen GroenLinks, D66 of VVD. Als je dan vraagt waarom ze dat doen, weten ze het niet. Ik zie daar een probleem: ze stemmen op emotie en niet op inhoud. Dan wordt er geroepen dat Wilders-stemmers praten met hun onderbuik, maar dat doen die studenten zelf ook. Er is weinig kennis over inhoud, weinig kennis van wat een partij echt wil realiseren.

Wat zijn politieke thema’s die jou zorgen baren?

Ik zie grote problemen met open grenzen. We hebben de laatste decennia gezien dat immigratie niet zo gemakkelijk is. We hebben er alles aan gedaan om het tij te keren, maar het probleem wordt steeds groter. Dus je moet goed nadenken of je nog een keer zoveel immigranten wilt binnenlaten. Een emotioneel argument wat je vaak bij links hoort is dat we die mensen moeten helpen en opvangen. Je kan die mensen veel beter helpen door te zorgen dat er in oorlogsgebieden safe-zones komen. Met veel minder geld kun je veel meer mensen helpen. Je voorkomt ook nog eens dat er nepvluchtelingen in de stroom meekomen.

Het is de afgelopen jaren gebleken dat het niet goed gaat als je een hele groep mensen hiernaartoe haalt die anderen ideeën hebben over de inrichting van een samenleving. Dat zijn zaken die zwaar wegen in mijn keuze voor VNL. De PVV roept veel, maar kan niets waarmaken. Eeuwig zonde, want er is een grote groep mensen die wel problemen ziet, maar wordt weggezet als domme tokkie. Maar er was nooit een alternatief voor de PVV.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.