Welke Tilburgse alumni komen in de kamer?

UPDATE – 16 maart 9:30 uur. De stemmen zijn geteld en de kaarten lijken geschud. Volgens de laatste prognose hebben de volgende Tilburgse alumni een zetel bemachtigd: Klaas Dijkhoff, Bente Becker en Sjoerd Potters (VVD komt uit op 33 zetels), Thierry Baudet (FvD kreeg 2 zetels), Rens Raemakers (D66 is geklommen naar 19 zetels), Madeleine van Toorenburg en Joba van den Berg-Jansen (ook voor CDA 19 zetels), Bart Snels (GroenLinks veroverde 14 zetels), Michiel van Nispen (SP won 14 zetels), Attje Kuiken (PvdA zakte naar 9 zetels).

Tilburg University speelt op meerdere manieren een rol tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Niet alleen kun je stemmen op de campus, maar je kunt je stem ook uitbrengen op meerdere alumni van onze universiteit. Mocht je een stem op een lijstrekker niet spannend genoeg vinden, dan kun je de volgende kandidaten overwegen.

VVD: Klaas Dijkhoff

De nummer 5 van de VVD is een bekend gezicht. Naast winnaar van “de Slimste Mens” was Dijkhoff ooit student rechten aan Tilburg University. Na zijn promotie in Tilburg is hij ook een tijd als docent verbonden geweest aan de universiteit. Zijn zetel in de universiteitsraad voor Fractie SAM heeft hij inmiddels ingeruild voor de functie van Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Als we de peilingen mogen geloven keert Dijkhoff zeker terug in de kamer. Indien de VVD weer kan gaan regeren dan zal hij vrijwel zeker terugkeren in een volgend kabinet. Univers heeft Dijkhoff eerder uitgebreid geïnterviewd, dat kun je hier teruglezen.

Forum voor Democratie: Thierry Baudet

Als Postdoc onderzoeker was Baudet in 2013 verbonden aan Tilburg University. Inmiddels heeft hij de wetenschap verlaten en poogt hij met zijn eurosceptische Forum voor Democratie in de Tweede Kamer te komen. Volgens de meeste peilingen kan Baudet op één á twee zetels rekenen. Ook Baudet is eerder aan een interview van Univers onderworpen, teruglezen kan hier.

D66: Rens Raemakers

Raemakers is met zijn 25 jaar een van de jongste kandidaat-Kamerleden van deze verkiezingen. De oud-student bestuurskunde maakt een serieuze kans met zijn zeventiende plaats op de lijst van D66. In Univers #7 is hij uitgebreid geïnterviewd, dat interview is hier digitaal te lezen.

CDA: Madeleine van Toorenburg

Na haar studie rechten in Tilburg werkte van Toorenburg als advocaat, gevangenisdirecteur en bij de VN. Inmiddels heeft ze al jaren een zetel in de Tweede Kamer, met haar vijfde plaats op de kieslijst van de christendemocraten lijkt hier voorlopig geen einde aan te komen.

Bart Snels: GroenLinks

Bart werd in 1966 geboren en groeide op in Roosendaal. Hij studeerde economie in Tilburg en promoveerde aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over de relatie tussen economie en politiek. Bart kent GroenLinks door en door. Hij was directeur van het Wetenschappelijke Bureau en hoofd voorlichting en strateeg bij de Tweede Kamerfractie. Hij werkte bij het ministerie van Financiën en leerde de andere kant van de media kennen als redacteur bij het televisieprogramma Buitenhof. Op de negende plek bij Groenlinks lijkt zijn kostje gekocht.

VVD: Bente Becker

Politiek assistent van minister Henk Kamp en de nummer 14 van de kandidatenlijst van de VVD. “Politiek assistent zijn is heel leerzaam geweest. Ik heb van dichtbij gezien welke problemen er spelen.” Ze is pas 31, maar staat haar mannetje. Ze deed een bachelor Public Governance (2008), en een master Bestuurskunde (2010).

SP: Michiel van Nispen 

Op plaats 7 van de lijst zal hij volgens het LISS panel zeker tot de winnaars behoren. Michiel van Nispen studeerde Rechten haalde zijn Bachelor in  2004,  en zijn Master International and European Public Law in 2007. Hij komt wel uit Breda, das jammer.

CDA: Joba van de Berg – Jansen

Van de Berg – Jansen rondde in 1986 haar studie International Business af aan Tilburg University. Na functies bij Unilever en Bouwend Nederland doet ze nu een poging om kamerlid te worden voor het CDA. Met de achttiende plaats op de lijst lijkt ze een goede kans te maken volgens de meeste peilingen.

PvdA: Attje Kuiken

Hoewel de Partij van de Arbeid niet heel lekker gaat in de peilingen, lijkt Attje Kuiken niet voor haar plek te hoeven vrezen. De oud-student Organisatiewetenschappen staat op de zesde plaats van de lijst en is bovendien fractievoorzitter.

PvdA: Martijn de Kort

Kandidaat Kamerlid Martijn de Kort is nieuw op de lijst van de Partij van de Arbeid. Als oud-student International Business houdt hij zich in de Provinciale Staten van Noord-Brabant vooral bezig met economie, iets wat hij nu ook landelijk wil gaan proberen. Of het hem zal lukken is zeer de vraag, met zijn 25ste plaats op de kieslijst ziet het er niet rooskleurig voor hem uit.Maar er staan nog meer mensen op de kieslijsten:

  • Sjoerd Potters, VVD, Dutch law (1998)
  • John Kerstens, PvdA, Dutch Law (1990)
  • Monica den Boer, D66, Taalwetenschap 1986 (staat op plaats 20 maar als we het relateren aan de Univers-campus peiling gaat ze dik de Kamer in)
  • Arend Meijer, D66, Bachelor Public Governance 2008, Master Bestuurskunde 2010
  • Paul Frentrop, Forum voor Democratie, TiSEM 2002
  • Erik de Ridder, CDA, Bestuurskunde 2003
  • Patricia van der Kammen, PVV, Psychologie 1999
  • Jeroen Bruijns, CDA, Bachelor Public Governance 2016

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.