Tilburg University-peiling: linkse verrassing aanstaande?

Tilburg University-peiling: linkse verrassing aanstaande?

Arie Kapteyn, voormalig hoogleraar van Tilburg University, wist met zijn peiling als enige de winst van Donald Trump te voorspellen. Tilburgs onderzoeksinstituut CentERdata heeft deze methode overgenomen met hun LISS-panel. De Tilburgse peiling wijkt opvallend af van gevestigde peilers, zoals Maurice de Hond. We zetten de onderlinge verschillen op een rij, en kijken wat Tilburg University voorspelt.

Opvallende verschillen

Het eerste wat opvalt tussen de twee peilingen is dat vrijwel alle partijen aan de rechterzijde van het politieke spectrum lager scoren in het LISS-panel. De VVD en de PVV scoren beiden enkele zetels lager en het CDA scoort in de Tilburgse peiling zelfs 5 zetels minder dan bij Maurice de Hond. De linkse partijen doen het logischerwijs een stuk beter. D66 kan bij LISS op vier zetels meer rekenen en de Socialistische Partij doet met een extra drie zetels ook goede zaken.

Potentiële coalities

Bij zowel het LISS-panel als bij peil.nl van Maurice de Hond wordt de VVD de grootste. Beide peilingen laten echter zien dat het vrijwel onmogelijk wordt een rechts-liberaal kabinet te vormen: VDD, D66 en CDA komen in beide gevallen niet verder dan 66 zetels. Zelfs met andere kleine partijen lijkt een meerderheid op rechts vrijwel onhaalbaar.

Als men Maurice de Hond mag geloven, is ook een links kabinet onmogelijk. GroenLinks, D66, de SP, PvdA en PvdD komen bij De Hond tot 61 zetels en hebben dus op z’n minst het CDA nodig. Het LISS panel echter maakte een progressieve coalitie aannemelijker: de combinatie van GroenLinks, D66, SP, PvdA en PvdD doet het hier aanmerkelijk beter met 72 zetels. Indien ze 50Plus of de ChristenUnie kunnen overhalen om mee te doen, kunnen ze Rutte, Wilders én Buma het nakijken geven.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.