Milgrams experimenten lijken toch bevestigd

De beroemde experimenten van psycholoog Stanley Milgram houden, bijna zestig jaar na dato, de gemoederen nog altijd bezig. Wetenschappers twijfelen al een tijd openlijk aan de resultaten. Maar Poolse experimenten lijken de uitkomsten van het oorspronkelijke onderzoek nu te bevestigen, meldt The Independent.

Met zijn spraakmakende experimenten wilde Milgram – in nasleep van de nazi-praktijken tijdens de Tweede Wereldoorlog – onderzoeken hoe gevoelig mensen zijn voor autoriteit. Zouden ook brave Amerikanen in staat zijn tot dergelijke misdaden? Het antwoord: zeker weten. Om tot die conclusie te komen, liet de psycholoog mensen elektrische schokken uitdelen aan anderen. Naast de ethische bezwaren die dit experiment met zich meebracht, hebben veel wetenschappers in de loop der jaren ook hun vraagtekens gezet bij de uitkomsten. Eerder dit jaar heeft Univers deze twijfels uitgebreid besproken.

Bijna 60 jaar na de oorspronkelijke experimenten hebben Poolse wetenschappers de experimenten nu herhaald. Van de 80 deelnemers die een soortgelijke opdracht kregen voorgeschoteld, was meer dan 90% bereid om de zwaarste schokken uit te delen aan de medeparticipant van het onderzoek. Hoewel de onderzoekers toegeven dat het aantal deelnemers onvoldoende is om uitsluitsel te geven, stellen zij toch dat de maatschappij amper is veranderd sinds de experimenten van Milgram. De mens was toen in staat tot het grote kwaad en is dat ook nu nog.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.