Verdachten zaak Arie de Ruijter in voorarrest

Het Openbaar Ministerie meldt dat Arie de Ruijter en twee andere verdachten zijn aangehouden door de FIOD onder leiding van het Functioneel Parket. Dit naar aanleiding van de aangifte gedaan door Tilburg University.

Hiermee bevestigde het Openbaar Ministerie te Amsterdam tegenover Univers dat het strafrechtelijk onderzoek intussen loopt. Dit onderzoek werd geopend naar aanleiding van de aangifte door de Tilburgse universiteit medio april 2016 tegen voormalig decaan Arie de Ruijter. Die zou zich in zijn functie schuldig hebben gemaakt aan fraude, verduistering en valsheid in geschrifte. Over deze zaak zijn ook reeds Kamervragen gesteld.

De verdachten worden maximaal drie dagen vastgehouden. In die periode moet het OM besluiten of ze de vervolging doorzet. Met De Ruijter zijn ook een vrouw van 40 en een man van 46 aangehouden.

De Ruijter, in 2010 nog benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, was decaan van de Humanities-faculteit gedurende de periode 2007-2015. Daarnaast bekleedde hij verschillende nevenfuncties, zoals voorzitter van de commissie die de militaire missie naar Uruzgan evalueerde en lector aan de Politieacademie. Zaterdagmiddag 18 februari bracht radioprogramma Argos aan het licht dat Tilburg University aangifte tegen hem had gedaan: hij zou promotiebonussen hebben laten uitkeren aan schoonheidssalon I’Solo Tisera en het bureau Thoben Research & Consult, beiden in handen van familieleden. De universiteit deed deze aangifte naar aanleiding van een onderzoek uitgevoerd door bedrijfsrecherchebureau Hoffman.

In het radioprogramma verdedigde De Ruijter zich door te stellen dat hij toestemming kreeg van de universiteit om hulp in te schakelen van externe partijen om hem te ontlasten. Hij vindt dat hij de universiteit een dienst bewees door zoveel buitenpromovendi te laten promoveren.

De universiteit gaf ook de opdracht om te kijken of De Ruijter wetenschappelijke fraude in de hand werkte bij zijn buitenpromovendi, maar inbreuken op de wetenschappelijke integriteit werden niet vastgesteld. Wel concludeerde de toetsingscommissie dat de afgeleverde proefschriften vaak ondermaats waren en dat men de meerwaarde ervan kan betwijfelen. Zie voor de achtergrond van deze zaak hier.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.