Trump bezuinigt: kan de gewone Amerikaan straks nog wel studeren?

Trump bezuinigt: kan de gewone Amerikaan straks nog wel studeren?

In zijn eerste begroting stelt Donald Trump voor om flink te bezuinigen op het hoger onderwijs. De Amerikaanse president wil het mes zetten in een aantal belangrijke studiebeurzen.

In het begrotingsvoorstel voor 2018, getiteld ‘America first: A budget blueprint to make America great again’, trekt Trump miljarden uit voor het leger, veteranen, binnenlandse veiligheid en de bouw van zijn roemruchte Mexicaanse muur. Het geld voor die investeringen haalt hij onder andere weg bij de Amerikaanse student: belangrijke studiebeurzen verdwijnen of worden drastisch ingeperkt. Dat is slecht nieuws voor talentvolle jongeren die de hoge collegegelden in Amerika moeilijk op kunnen brengen. Kunnen zij straks nog wel studeren in het Amerika van Donald Trump?

Onbetaalbaar

Een belangrijke beurs waar Trump op wil besparen – met 3,9 miljard dollar – is het Pell Grant programma. Pell Grants worden uitgekeerd aan studenten uit gezinnen met lage inkomens. Zonder studiebeurs is studeren voor hen vaak onbetaalbaar. In de Verenigde Staten variëren de collegegelden van vijfduizend dollar tot tientallen duizenden dollars per jaar. Aan een topuniversiteit als Harvard of Yale ben je al gauw veertigduizend dollar per jaar kwijt. Ter vergelijking: Nederlandse studenten betalen jaarlijks zo’n tweeduizend euro collegegeld.

Weerstand

Het begrotingsvoorstel van Trump stuit in Amerika op veel weerstand. Om zijn verkiezingsbeloften waar te kunnen maken, wil Trump bezuinigen op bijna alle ministeries. De extra miljarden die Trump vrijmaakt voor defensie gaan ten koste van subsidieregelingen in het onderwijs, maar ook in de cultuur- en landbouwsector, bij de publieke omroep, in de wetenschap en in de kunstwereld.

Ondanks felle kritiek uit verschillende hoeken blijft Trump zijn plannen verdedigen. Want, zo zegt hij: “De veiligheid van de Amerikaanse burger moet vooropstaan. Zonder veiligheid is er ook geen welvaart mogelijk.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.