i-Classics, klassiek voor jongeren in de Koepelhal

De philharmonie zuidnederland start met nieuwe reeks laagdrempelige symfonische concerten in Koepelhal Tilburg.

In de ban van klassiek. Op landelijke tv hebben ze het al ontdekt. Of het nu gaat om Podium Witteman, Maestro of De Tiende van Tijl, er is een groeiend publiek voor Bach, Mozart en Beethoven. Symfonieorkesten in het land boren nieuw, vaak jonger publiek aan met breed toegankelijke, klassieke concertprogramma’s als Symphonic Junction (rockpodium Paard van Troje Den Haag) of Maestro Jules Onthult (TivoliVredenburg Utrecht). De ene keer wordt er geflirt met popmuziek, de andere keer wordt er van alles uitgelegd over de klassieke composities.

De philharmonie zuidnederland doet een ferme duit in het zakje met hun gloednieuwe crossover concertreeks i-Classics. Woensdag 22 maart gaat de reeks van start in de Koepelhal in Tilburg. Een unieke concertlocatie want dat hoort ook bij het concept van i-Classics, legt philharmonie-medewerker Roxanne Doyen uit. “Tijdens een i-Classics concert willen we de drempel om een klassiek concert te bezoeken verlagen. Een onverwachte concertplek hoort daarbij. Maar ook een kruisbestuiving met andere disciplines. Tijdens de eerste editie gaat het orkest in zee met Toneelgroep Maastricht. Daarna zoeken we de combinatie met film, technologie en mode.” De concertavond duurt ook niet langer dan één uur. “Een goede spanningsboog voor de meeste mensen én als bezoeker heb je de gelegenheid tijdens en na het concert een drankje te pakken”, weet Doyen.Tijdens de eerste i-Classics avond passeert de geschiedenis van de klassieke muziek in ijltempo. De hippe stoomcursus klassiek is een idee van theatermaker Vincent van Warmerdam van Toneelgroep Maastricht en componist Micha Hamel. “Het idee houden we helder en eenvoudig want de symfonische muziek staat voorop”, legt regisseur Van Warmerdam uit. “Op het podium zien we het orkest en een verteller. Micha Hamel maakt ons wegwijs door de muziek. Zijn lezing is een heerlijke muzikale snelkookpan. De snelheid waarmee hij dit doet vormt op zich al een ware theaterperformance.” Actrice Sofie Porro onderbreekt de performance en werpt een geheel nieuw licht op de muziekgeschiedenis. Ondertussen schiet het orkest onder leiding van Frank Zielhorst in sneltreinvaart langs hoogtepunten van Bach, Beethoven, Wagner, Etta James en Ennio Morricone. Van Warmerdam kan niet wachten: “Ook Micha Hamel en ik dragen enkele composities bij. Heel benieuwd hoe dat straks allemaal op elkaar gaat inwerken.”

De eerste editie van i-Classics is te beleven in de Koepelhal (Spoorzone) Tilburg (wo 22 maart, 20.30 uur), en daarna in de Muziekgieterij Maastricht (do 23 maart, 20.30 uur) en Dynamo Eindhoven (vr 24 maart, 20.30 uur).

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.