Trek een anonieme soa-test uit de automaat

Jeuk aan je geslachtsdelen? Geen zorgen, voor een soa-test hoef je niet langer je huisarts in de ogen te kijken. Naast de frikandel, kroket en kaassoufflé kun je vanaf vandaag in Den Haag namelijk ook een SOA-test uit de muur trekken.

De ongemakkelijke sociale interacties die komen kijken bij een soa-test zijn voor velen een extra drempel. Hoewel de huisarts erop getraind is om een neutrale blik te behouden terwijl je met het schaamrood op je kaken de jeuk rond je geslachtsdelen beschrijft, is het toch lastig om niet dat kleine beetje misprijzen in zijn of haar ogen te bespeuren.

Taboe

“Mensen durven voor een test vaak niet naar hun huisarts te gaan, of hebben er geen tijd voor. Bij de GGD kunnen er lange wachttijden zijn”, vertelt apotheker Floor van Leersum aan Omroep West. “Er rust toch nog een flink taboe op.”

Automaat

Bij de apotheek aan het Prins Hendriksplein in Den Haag begrijpt men dit. Daarom hangt er vanaf vandaag een automaat aan de buitenmuur van deze apotheek met testen voor soa’s als chlamydia, gonorroe, hiv en syfilis. Zo kunnen de testen dag en nacht anoniem uit de muur getrokken worden. Het assortiment zal mogelijk uitgebreid worden met condooms, morningafterpillen, pijnstillers en neusdruppels.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.