KU Leuven-professor Marc Hooghe verdacht van fraude

KU Leuven-professor Marc Hooghe wordt in verband gepracht met plagiaat en auteursfraude. Volgens het Belgische Apache (soort Correspondent dus achter betaalmuur) gaat het niet alleen om wetenschapsfraude maar ook om intimidatie en een vervelende werksfeer. Hoogleraar politicologie Hooghe was een grote naam binnen de wetenschap.

In 2015 werd er voor het eerst alarm geslagen. Verschillende medewerkers van het Centrum voor Politicologie van KU Leuven stapten naar de Commissie voor Wetenschappelijke Integriteit (CWI) met klachten over de professor. Deze commissie beoordeelde een aantal klachten vervolgens als gegrond. De KUL professor Hooghe is vaak in het nieuws omdat hij de politiek in België becommentarieert.

Beschuldigingen

De beschuldigingen aan het adres van Hooghe zijn niet mals. Zo beweert een medewerker dat haar stukken ineens opdoken in een academisch paper van de professor. Een ander zegt dat Hooghe haar werk zonder medeweten onder zijn eigen naam gepubliceerd heeft. Daarnaast zou de professor een paper gepubliceerd hebben onder zijn eigen naam en die van de medeauteur weggelaten hebben. Rector Rik Torfs zegt van niks te weten: “Ik kan enkel zeggen dat het dossier over Hooghe niet op mijn bureau is beland.”

Marc Hooghe trekt het boetekleed niet aan. Hij zegt dat er altijd discussie is over wie veel en wie weinig bijdrage levert aan het onderzoek. Ook benadrukt hij dat de inhoud van zijn wetenschappelijke bijdragen niet ter discussie staan.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.