Salaris leraar basisschool ‘moet omhoog’

Jaren is het salaris van basisschoolleraren bevroren. Nu willen ze een flinke verhoging. Terecht, volgens bijzonder hoogleraar Onderwijsarbeidsmarkt Frank Cörvers.

Tussen 2010 en 2014 kregen basisschoolleraren geen salarisverhoging, terwijl ze wekelijks bijna zeven uur overwerken en tot één van de meest burn-outgevoelige groepen behoren. Omdat velen verandering willen, zijn onder de noemer ‘PO in Actie’ 20.000 leraren buiten de vakbonden om een Facebook-actie gestart.

Ook Frank Cörvers vindt dat het loon omhoog moet. Dat zou tevens goed zijn voor de leerlingen, vertelt hij het AD, omdat het vak aantrekkelijker wordt. “Ik verwacht dat docenten die meer in hun mars hebben dan eerder voor een carrière in het basisonderwijs kiezen.” Dat is goed voor leraar en leerling.

Bovendien zullen er zo meer mannen gaan werken in het basisonderwijs, verwacht hij. Nu werken er overwegend vrouwen. Omdat mannen volgens Cörvers in andere sectoren meer verdienen, is het voor hen nu nog “erg onaantrekkelijk om naar de pabo te gaan.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.