OSIRIS uitgesteld

Het nieuwe studenteninformatiesysteem OSIRIS zou in de zomer volledig live gaan. Zodat studenten en docenten er vanaf volgend collegejaar volledig gebruik van maken. Maar voorlopig wordt het nog even uitgesteld.

Als universiteit stap je niet zomaar over op een nieuw informatiesysteem. Het is een kostbaar en tijdrovend proces, dat al snel jaren in beslag neemt. Zo is Tilburg University inmiddels een paar jaar bezig OSIRIS in te voeren. Eén flitsend nieuw systeem dat een handjevol oudere systemen (zoals COMAP) gaat vervangen.

Studenten en docenten regelen er onder andere studievoortgang, collegeroosters en inschrijvingen voor tentamens mee. Rond de zomer zouden ze er maximaal gebruik van kunnen maken, in aanloop naar het volgende collegejaar. Maar eerder zijn delen van OSIRIS al uitgesteld. Daarom loopt nu ook het slotdeel vertraging op.Slechts drie maanden terug, december 2016, sprak Univers nog met projectleider Marien de Clercq. Over uitstel werd niet gesproken. Of De Clercq het toch voorzag? “Het was een risico, toen we het volg-deel hiervoor uitstelden tot november. Je moet dan zaken doorschuiven. Met onder andere werkstudenten, hebben we dat proberen vlot te trekken.” Enkele weken terug bleek het wel erg krap te worden. Er is te veel blijven liggen.

“We hebben te weinig mensen om de studiegids in OSIRIS op tijd te vullen. Dat zou uiterlijk half april rond moeten zijn, en dat kunnen we niet garanderen.” Daarom valt het team nu terug op de oude systemen, die nog prima een jaar kunnen draaien. 

Uitstel bij zo’n project betekent geen afstel: “We gaan er voor zorgen dat het klaar ligt in de zomer, zodat het later kan worden gebruikt.” De Clercq onderzoekt of delen van OSIRIS wel in het tweede semester van volgend collegejaar al live kunnen. Voor de hand ligt dat niet: “Uitgangspunt is dat je zo’n systeem alleen bij de start van een collegejaar invoert.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.