Concertkorset i-Classics avond knelt nog

Met een rotvaart door de muziekgeschiedenis. De grote vrachtwagen van philharmonie zuidnederland stond gisterenavond pontificaal geparkeerd achterin de enorme Tilburgse Koepelhal. Een imposant, toepasselijk industrieel decor voor de allereerste i-Classics avond. Een nieuwe concertreeks voor iedereen die sfeervol over de deftige drempel van de klassieke muziek heen wil stappen. Tijdens deze eerste editie wordt de link gelegd met klassiek en theater, waarbij Toneelgroep Maastricht met regisseur Vincent van Warmerdam een bijdrage levert. Vooralsnog wagen met name nieuwsgierige ouderen en vaste philharmonie-klanten de muzikale oversteek van i-Classics.

Terwijl de theatrale opzet van het concert juist studenten heel bekend voor had kunnen komen. Alsof je een avondcollege muziekgeschiedenis bijwoont, met beamer, wijsneuzerige weetjes en een hippe professor. De philharmonie zuidnederland fungeerde dan weer wel als super deluxe jukebox die op commando de mooiste brokjes klassiek afvuurde.

De keuze voor aanjager en reisleider Micha Hamel was een voltreffer. Op zijn dooie gemak reeg prof Hamel het ene muziekhistorische weetje aan het andere. Het had zo een aflevering van tv-show ‘De Tiende van Tijl’ kunnen zijn. In bliksemtempo werd de muziekhistorie er doorheen gejaagd. Van het Gregoriaans naar meerstemmige zang, waarbij het orkest ook haar zangtalenten mocht aanwenden. “Was er zoiets als popmuziek in de middeleeuwen? Ja, hoor, dat klonk zo!”, knipt Hamel met de vingers. Het orkest verrast ad rem met oeroude Ierse volksdeuntjes. Vervolgens snel door naar de grote B’s: Bach, Beethoven, Brahms. Mannetjesputters die de legosteentjes van de muziek op de juiste plek wisten te leggen. Hamel is duidelijk is zijn nopjes met zijn sluitende verhaal. Totdat actrice en zangeres Sofie Porro terecht roet in het eten gooit. “Waar is de vrouw in dit verhaal? Een wereld zonder vrouwen is kil en koud”, verzucht ze. Mooi moment is als Porro een innige versie van Henry Purcell’s wonderaria ‘When I Am Laid In Earth’ aanheft. Sowieso zijn haar onderbrekingen het sterkste onderdeel van de avond. De gelikte spoedcursus wordt prettig verstoord, en rebel Porro schiet gaten in Hamels al te vlotte, vluchtige geschiedenislesje. Die momenten waarop het stijve concertkorset en het ontregelende theater op elkaar botsen zijn helaas al te zelden deze avond. Wellicht dat later geplande i-Classics avonden rond technologie en mode het orkest meer uit de tent kunnen lokken.

Wie de eerste i-Classics editie wil bezoeken kan nog terecht vanavond in de Muziekgieterij Maastricht (20.30 uur) en morgen (vrijdag 24 maart) in Dynamo Eindhoven (20.30 uur).

 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.