Elsevier dwarsboomt ‘open access’-doelen

Uitgever Elsevier probeert open access publiceren zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Dat schrijft ScienceGuide, dat het contract tussen Elsevier en de Nederlandse universiteiten in handen heeft.

Voorstanders van open access streven naar het ideaal dat wetenschappelijke artikelen – mogelijk gemaakt door belastinggeld – gratis beschikbaar moeten zijn voor iedereen. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) en de Nederlandse universiteiten hopen dat in 2018 30% van de wetenschappelijke artikelen open access is. In 2015 werd een akkoord bereikt tussen de Nederlandse universiteiten en Elsevier.

Haken en ogen

Maar aan het contract met uitgever Elsevier, door ScienceGuide opgevist met WOB-verzoeken, blijken veel haken en ogen te zitten. Zo mag het open access publiceren slechts in een fractie van de titels die Elsevier uitgeeft en zijn het de prominente titels die de dans ontspringen. Daarnaast voert Elsevier een prijsverhoging door in 2017 en 2018 van respectievelijk 2.5 en 2.0 procent. ScienceGuide schrijft dan ook dat ‘Elsevier er in geslaagd is de deal zo onaantrekkelijk te maken dat het open acces ‘experiment’ gedoemd lijkt te mislukken.’

Norm

Op grond van het contract tussen Elsevier en de universiteit mogen er in drie jaar tijd 3.600 artikelen worden gepubliceerd. Het loopt alleen geen storm bij wetenschappers om open access te publiceren bij Elsevier. Zo blijkt uit cijfers van openaccess.nl dat Nederlandse wetenschappers in 2016 slechts 382 open access artikelen publiceerden. Het valt dan ook te bezien of de limiet van 3.600 artikelen eind 2018 wordt aangetikt.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.