Akkoord VSNU en Elsevier over Open Access

Na een jaar van zware onderhandelingen heeft de Vereniging van Universiteiten (VSNU) een akkoord gesloten met de wetenschappelijke uitgeverij Elsevier over nieuwe ‘big deals’  als het gaat om de toegang tot wetenschappelijke artikelen van Elsevier. In 2018 dient 30 procent van alle Elsevier-artikelen geschreven door Nederlandse wetenschappers toegankelijk te zijn zonder dat daarvoor betaald hoeft te worden.

De Tilburgse CvB-voorzitter Koen Becking heeft samen met zijn Nijmeegse collega Gerard Meijer namens de VSNU de onderhandelingen gevoerd met de uitgevers. Elsevier is de marktleider in wetenschappelijke publicaties. De VSNU eiste stappen richting Open Access, in lijn met de wens van de Nederlandse regering.

Vandaag laten alle betrokken partijen in een verklaring weten dat Elsevier en de onderhandelaars “een principeakkoord hebben bereikt dat een mijlpaal betekent in de transitie van Nederland naar open access, en die Nederlandse wetenschappers toegang blijft bieden tot de wetenschappelijke artikelen van Elsevier”. 

Dit betekent dat wetenschappers toegang blijven houden tot de tijdschriften van Elsevier en zij de mogelijkheid krijgen een deel van die publicaties open access te publiceren. Het ultieme doel van de overheid en de universiteiten is dat in 2024 alle Nederlandse wetenschappelijke publicaties op een open acccess-platform beschikbaar zijn.

Begin dit jaar liet Becking Univers weten dat een eerlijke overeenkomst nodig was en ook bereikbaar was. “We doen graag zaken met de uitgevers als dat in alle redelijkheid gaat, maar we zullen niet instemmen met ongelimiteerde kostenstijgingen.” Sindsdien namen de onderhandelaars stappen richting een gedeeltelijke boycot van Elsevier om de druk op te voeren. Dat heeft geleid tot het akkoord dat vandaag is gepresenteerd.

De komende tijd worden de details van de driejarige overeenkomst, die in 2016 van start gaat, afgerond.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.