Zo houd je de deurwaarder van DUO op afstand

119.221 keer werd de deurwaarder er in 2016 door DUO op uitgestuurd om (oud-)studenten lastig te vallen. Dit omdat zij een betalingsachterstand hadden die maar niet betaald werd. Maar in veel gevallen zijn de herinneringen en waarschuwingen van DUO nooit bij de studenten aangekomen.

Eerder deze maand werd al bekend dat het onduidelijke systeem omtrent het stopzetten van het studentenreisproduct studenten bakken met geld kost. Nu blijkt uit onderzoek van de Nationale Ombudsman dat DUO ook op andere vlakken de communicatieve vaardigheden van een zesjarige heeft. Berichten komen niet aan en als ze wel aankomen zijn ze vaak onduidelijk of dubbelzinnig. Vervolgens zit je als student met de gebakken peren. Hoe voorkom je dat je de dupe wordt voor de desorganisatie van DUO? De Nationale Ombudsman geeft de volgende tips:

Blijf MijnDUO checken

Het liefst leef je natuurlijk in volledige ontkenning van de torenhoge bedragen die je DUO verschuldigd bent. Toch is het wijs om regelmatig in te loggen bij MijnDUO om te controleren of je nog nieuwe berichten ontvangen hebt. Van deze berichten hoor je netjes een mailtje te krijgen, maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom tip 2:

Houd je emailadres actueel in MijnDUO

Een veel voorkomend probleem is volgens de Nationale Ombudsman dat notificaties over nieuwe berichten nooit aankomen bij (oud-)studenten. Soms veranderen de studenten hun emailadres in de tussentijd, zonder dit ook in MijnDUO aan te passen. Andere studenten gebruiken hun instellingsemail, waar zij na het afronden van hun studie niet meer bij kunnen.

Stop je OV direct

Eerlijk is eerlijk, DUO mag best wat meer verantwoordelijkheid nemen in deze kwestie. Maar het leven is nu eenmaal niet eerlijk, en dus kun je eventuele problemen maar beter voor zijn. Zet daarom je studentenreisproduct onmiddellijk stop wanneer je afstudeert. En nee, de OV-chipkaart ritueel verbranden, terugsturen of simpelweg niet meer gebruiken is niet voldoende. Het studentenreisproduct moet uiterlijk op de vijfde werkdag van de maand waarin je geen recht meer hebt op je studentenreisproduct stopgezet worden bij een NS-ophaalautomaat. Doe je dit niet, dan krijg je een boete van bijna tweehonderd euro per maand.

Zorg dat DUO je telefoonnummer heeft

Er is maar één ding dat nog vervelender is dan telefonisch streng toegesproken worden door DUO, en dat is face-to-face streng toegesproken worden door de deurwaarder. Zorg dus via MijnDUO dat DUO je telefoonnummer heeft.

Check je uitschrijfdatum

Zorg dat de uitschrijfdatum bij je onderwijsinstelling hetzelfde is als bij DUO. Deze datum bepaalt of je recht hebt op studiefinanciering en een studentenreisproduct. Zo voorkom je dus verwarring en eventuele boetes.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.