Tweede studie moet goedkoper volgens Stichting Collectieve Actie Universiteiten

Tweede studie moet goedkoper volgens Stichting Collectieve Actie Universiteiten

In een ingestuurde opinie roept Cees Zweistra, voorzitter van Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU), op tot het verlagen van collegegeld bij tweede studies: “De robotisering van de samenleving vraagt erom”.

De voorzitter doet zijn oproep, niet geheel toevallig, tijdens de formatieonderhandelingen van een nieuw kabinet. De voorman van SCAU roept de partijen aan de onderhandelingstafel op om de kosten voor het volgen van een tweede studie drastisch te verlagen. Hij noemt de kosten die de onderwijsinstellingen momenteel in rekening mogen brengen “astronomisch hoog”.

De oproep van Zweistra is niet enkel een moreel appel. Hij noemt als hoofdreden dat de politiek de beroepsbevolking “robotproof” moet maken. Omdat volgens Zweistra veel huidige beroepen verloren zullen gaan, zouden mensen in staat gesteld moeten worden om zich breed te kunnen ontwikkelen. Hij stelt hierin dat juist de studies die momenteel als “onrendabel” worden gezien, leiden tot beroepen die in de toekomst onmisbaar zijn. 

 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.