Front wil af van avondcolleges

Fractie Front heeft een initiatiefvoorstel tegen avondcolleges ingediend bij het College van Bestuur. De fractie zegt dat de concentratie ’s avonds minder goed is en dat veel studenten ’s avonds een bijbaantje of verenigingsactiviteiten hebben.

Met dit voorstel volgt Front collega-fractie Veste uit Wageningen, die eerder met succes een initiatiefvoorstel indiende tegen avondcolleges. Elbrich Meijering zegt namens Front direct contact opgenomen te hebben met Veste en zich volledig te kunnen vinden in hun beweegredenen.

Ruimtegebrek

De studentenfracties maken zich al langer zorgen om het ruimtegebrek op de universiteit. Het nieuwe onderwijsprofiel, dat pleit voor een uniform jaarrooster en kleinschalig onderwijs, zorgt ervoor dat het ruimtetekort alleen maar groter wordt. Front verwacht dat de universiteit daarom meer avondcolleges gaat invoeren. Elbrich Meijering: “We hebben dit probleem al eerder aangekaart en toen kon de rector ons niet beloven dat het aantal avondcolleges beperkt zou blijven. Daarom voelen we ons genoodzaakt deze stap te zetten.”

Onwenselijk

Front vindt avondcolleges om meerdere redenen onwenselijk. Zo kaarten zij het onderzoek van Wageningen University aan, dat stelt dat de concentratie van studenten ’s avonds aanzienlijk lager is dan overdag. Ook vindt de fractie dat studenten ’s avonds de ruimte moeten krijgen om zich op extracurriculaire activiteiten te richten. Daarnaast klagen veel thuiswonende studenten dat ze ’s avonds nog naar de universiteit moeten reizen.

Voorstel

Het voorstel van Front gaat de avondcolleges niet totaal afschaffen, maar vraagt wel naar een praktische oplossing: het verplicht opnemen van hoorcolleges die na 16.30 worden gegeven. “Zo zetten we stappen naar meer videocolleges en kunnen studenten het college terugkijken wanneer het hen uitkomt. Dat past precies in het plaatje van de actieve student. En daar staan we voor.” zegt voorzitter Frank van Leeuwen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.