“Syrische bevolking is blij met vergelding van Trump”

“Syrische bevolking is blij met vergelding van Trump”

De Verenigde Staten hebben vannacht de aanval geopend op een Syrische legerbasis. De 59 kruisraketten die Donald Trump liet afvuren zijn een vergelding voor de gifgasaanval in Idlib afgelopen dinsdag, waarbij tientallen Syriërs om het leven kwamen. De wereld reageert verdeeld, maar volgens arabist Jan Jaap de Ruiter zijn Syriërs blij met de actie. “Voor hen is Assad vijand nummer één.”

Voor Jan Jaap de Ruiter, arabist aan Tilburg University, kwam de Amerikaanse aanval op de legerbasis van de Syrische regering onverwachts. “Voor mij was het een donderslag bij heldere hemel – letterlijk.” De vergeldingsactie toont de ‘grilligheid’ van Donald Trump, zegt De Ruiter. “Vorige week zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken nog dat Assad zijn plek in het nieuwe Syrië kon behouden. En nu, nog geen week later, gebeurt dit. Het toont aan dat je in het huidige tijdsgewricht en met Trump als president niets meer kunt uitsluiten.”

Jan Jaap de Ruiter (beeld: YT / Martin Jansen)

Jan Jaap de Ruiter (beeld: YT / Martin Jansen)

Vergelding

Een kleine provinciestad in Idlib werd afgelopen dinsdag getroffen door een zware gifgasaanval. Op het internet verschenen gruwelijke beelden van slachtoffers in ademnood, gestikte kinderen, mensen die moeilijk kunnen lopen of bij wie het schuim op de lippen staat. Washington is duidelijk over wie ze verantwoordelijk houdt voor de chemische aanval: de regering van de Syrische president Bashar al-Assad. Donald Trump noemde de luchtaanval een ‘weerzinwekkende daad’ die ‘niet genegeerd kan worden door de beschaafde wereld’. Vannacht reageerde Trump namens die beschaafde wereld. Zonder toestemming te vragen aan het Congres liet hij 59 kruisraketten afvuren op een militaire basis van het Syrische leger. De legerbasis is bijna volledig verwoest en er zijn zeker zes doden gevallen.

Reacties

Wereldleiders reageren verdeeld op de vergeldingsactie. Rusland, bondgenoot van Assad, heeft de aanval scherp veroordeeld. Volgens het Kremlin heeft Trump ‘internationale wetten gebroken’. Iran, dat zich eveneens tot de bondgenoten van de Syrische regering rekent, stelde dat de aanval extremisten ten goede komt. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken noemde een militair ingrijpen van de Verenigde Staten ‘begrijpelijk’, Israël liet weten volledig achter de beslissing van Trump te staan. Ook Frankrijk, Australië en Japan hebben hun steun voor de actie uitgesproken.

Maar wat vinden Syrische burgers van de vergeldingsactie? Volgens Jan Jaap de Ruiter zijn de meeste Syriërs blij met de aanval. “Een overgrote meerheid van de Syrische bevolking ziet Assad als vijand nummer één. In het Westen vinden we dat Assad nog altijd beter is dan IS. Maar in de ogen van veel Syriërs is dat niet zo. Zij zijn heel blij met deze aanval.”

Signaal

Volgens De Ruiter wordt de aanval door veel Syriërs gezien als een correctie van het beleid van Obama. “Obama stelde een grens en heeft zich vervolgens niets van die grens aangetrokken. Trump geeft hiermee een signaal af, ook naar zijn voorgangers. Hij zegt hiermee in zekere zin: jullie durfden niet te reageren, maar ik trek me nergens iets van aan en gooi mijn raketten erop.”

Wat de consequenties zullen zijn van Trumps aanval, is onduidelijk. “Ik denk dat de aanval vooral een hoge symbolische waarde heeft. Trump heeft zijn punt gemaakt. Of het daadwerkelijk iets aan de situatie in Syrië zal veranderen, is nog de vraag.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.