‘Geld basisbeurs niet naar onderwijs’

Studentenorganisaties ISO en LSVb voelen zich tekortgedaan. Het geld dat vrijkwam door de afschaffing van de basisbeurs zou in onderwijs geïnvesteerd worden, maar de studentenorganisaties zien daar niets van terug.

De overheid gaf in het jaar 2000 nog bijna 20.000 euro per student aan de universiteit. In 2025 daalt dat bedrag naar een ‘schamele’ 14.300 euro. De studentenorganisaties zien ook een daling voor studenten aan hogescholen.

Brandbrief

Daarom sturen ISO en LSVb vandaag een brandbrief naar de politieke partijen in de kabinetsformatie. Daarin wijzen zij erop dat de politiek grote verlangens voor het onderwijs heeft, maar vergeet dat deze verlangens investeringen vereisen. De kern van de brief: ‘Nederland wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. We moeten tot de top van de kenniseconomieën behoren, Nobelwinnaars voortbrengen en internationaal het beste studenttalent aantrekken.’

Verkeerde cijfers

Het ministerie van Onderwijs zegt dat de beredenering van de studenten niet klopt. Een woordvoerder laat aan het AD weten dat de studenten uitgaan van verkeerde cijfers. Alexander Pechtold, druk bezig met de onderhandelingen voor een nieuw kabinet, zegt de studenten wel te begrijpen, maar vraagt ze om geduld te hebben: het leenstelsel is pas een jaar geleden ingevoerd, de investeringen moeten nog komen. 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.