Kom op voor de wetenschap tijdens de March for Science

In een wereld van alternative facts lijkt wetenschap soms nauwelijks meer meegenomen te worden in het debat. Een zorgelijk gegeven, vindt Nina Kupper, universitair hoofddocent bij TSB. Daarom roept zij de Tilburgse gemeenschap op om op 22 april mee te lopen in de March for Science.

In de Verenigde Staten lijkt al langer gespeeld te worden met de waarheid. Wetenschappelijk aangetoonde klimaatveranderingen worden afgedaan als onzin en ouders weigeren hun kinderen te laten vaccineren met grondig onderzochte middelen. Toch is de kwestie volgens Kupper ook hier relevant. “In Nederland wordt wetenschap ook steeds vaker gezien als een mening in het maatschappelijke debat,” vertelt Kupper. “Een voorbeeld hiervan zijn de op feiten gebaseerde standpunten van het RIVM over onderwerpen zoals vaccinatie en de ziekte van Lyme die steeds minder gezag lijken te hebben en afgedaan worden als een mening.”

“De wetenschap moet vrij zijn en blijven.”

Daarmee wil Kupper niet zeggen dat er niet kritisch naar de wetenschap gekeken mag worden. “Natuurlijk moet je kritisch zijn, dat is een van de kernwaarden van de wetenschap. Niet alleen op de resultaten, maar ook op de validiteit van de methoden. Waar het om draait is dat we als wetenschap na willen streven dat beleidsbeslissingen niet op basis van meningen, maar evidence-based gemaakt worden. Dat wetenschap vrij moet zijn en blijven, niet gebonden aan bepaalde voorkeuren of vooringenomenheden.” 

Tijdens de March for Science willen Kupper en alle andere deelnemers in alle lagen van de bevolking bewustzijn creëren voor het belang van de wetenschap. “Het is belangrijk dat we aan de maatschappij laten zien waar wij als wetenschappers voor staan. De March for Science wil wetenschap dichter bij het algemene publiek brengen.”

De March for Science vindt aanstaande zaterdag 22 april plaats op het Museumplein in Amsterdam. Van 12:00 tot 16:00 kun je op deze dag je stem laten horen voor de wetenschap. “Als je staat voor vrije, onafhankelijke wetenschap en een democratie waarin beslissingen gemaakt worden gebaseerd op feiten, moet je opkomen voor de belangen van de wetenschap, en dat doen we op 22 april.”

Kijk voor meer informatie over de March for Science op de website.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.