Allochtone student slecht voorbereid naar universiteit

Jongeren met een niet-westerse achtergrond vallen aan de universiteit vaker uit en wisselen vaker van studie. Dat stelt promovendus Youssef Azghari.

Van de mbo-doorstromers naar het hbo, valt de helft in het eerste studiejaar uit of wisselt van studie. Bij autochtonen is dat een derde, meldt het AD. Op de universiteit speelt zich iets soortgelijks af, stelt Youssef Azghari. Hij doet aan Tilburg University promotieonderzoek naar hoe sociale werkers de participatie van jonge Marrokaanse Nederlanders kunnen bevorderen.

“Voor mijn onderzoek heb ik tientallen studenten geinterviewd op mbo, hbo en wo,” zegt Azghari. Daaruit blijkt volgens hem dat niet-westerse studenten door hun omgeving niet worden klaargestoomd om te gaan studeren. Ze missen voorbeelden, hebben geen kruiswagens en leren niet open communiceren, zoals dat in het hoger onderwijs wel wordt vereist.

Toch hebben de ouders wel invloed op wát jongeren studeren, meent Azghari. Van jongeren wordt verwacht dat ze een studie gaan doen als economie, bedrijfskunde, rechten of accountancy. Die studierichtingen hebben aanzien en er wordt baanzekerheid van verwacht. Deze nogal dwingende sturing door ouders is niet goed voor de motivatie van de studenten, denkt Azghari. Hij pleit voor meer voorlichting aan leerlingen en ouders.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.