Tilburgse studenten voeren actie voor genezing Huntington

Tilburgse studenten voeren actie voor genezing Huntington

Zes studenten van Tilburg University voeren actie om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte van Huntington. Vanuit de overheid is er geen geld voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte, dus zoekt het campagneteam naar donateurs.

De ziekte van Huntington is een erfelijke ziekte welke qua symptomen lijkt op een combinatie van Alzheimer, Parkinson en ALS. In Nederland lijden ongeveer 1.700 mensen aan de ziekte en er zijn 8.000 risicodragers. De gemiddelde levensduur na zichtbaar worden van de symptomen is 17 jaar.

Psychologiestudente Iris Willems initieerde de actie: “Wij hebben voor Huntington gekozen omdat iemand in mijn naaste omgeving drager is van de ziekte. Hij weet dus dat hij binnenkort deze ziekte gaat krijgen en dit beïnvloed zijn leven wel. Zijn vrouw voert al intensief actie voor Campagneteam Huntington, en op deze manier kunnen wij ook ons steentje bijdragen. Toen ik hoorde over zijn ziekte besefte ik dat ik eigenlijk nog nooit van de ziekte gehoord had en het is ons de afgelopen weken duidelijk geworden, dat er nog heel veel mensen zijn die de ziekte helemaal niet kennen of die niet weten wat deze vreselijke ziekte inhoudt. Het is vanwege de ernstige symptomen, zowel psychisch als motorisch, een mensonterende ziekte te noemen. Het is erg voor zowel de persoon zelf als voor de omgeving en niemand zou dat proces door moeten gaan.”

Geneesmiddel

De zes Psychologiestudenten van Tilburg University zien graag dat de ziekte van Huntington uit de wereld wordt geholpen. Dat is mogelijk, maar dan moet er wel geld worden ingezameld. Het landelijke campagneteam heeft als doel om vier miljoen euro op te halen. Op dit moment is de grens van één miljoen euro gepasseerd. Het zestal studenten probeert hun steentje bij te dragen aan de geldinzameling en richten zich daarnaast op het verspreiden van informatie over de ziekte via onder meer de sociale media.

Er is kans om binnen 10 jaar een geneesmiddel voor de ziekte te vinden, maar daar is wel onderzoeksgeld voor nodig. Als jij ook je steentje bij wilt dragen, kun je hier doneren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.