Vanaf 2018 stromen hbo’ers makkelijker door naar de universiteit

Vanaf 2018 stromen hbo’ers makkelijker door naar de universiteit

Hbo’ers die doorstuderen aan de universiteit lopen vaak studiefinanciering mis, maar daar gaat vanaf september 2018 een einde aan komen. Alle hbo’ers die een masteropleiding gaan volgen aan de universiteit hebben dan namelijk recht op stufi en studentenhuisvesting. Universiteiten hebben dat kortgesloten met de minister.

Hbo’ers die doorstuderen aan de universiteit moeten vrijwel altijd een speciaal traject volgen voordat ze met de masteropleiding kunnen starten. Deze ‘schakeltrajecten’ duren een halfjaar tot een jaar en veel studenten worden dan officieel ingeschreven als ‘contractstudent’. Op het eerste oog misschien administratief geneuzel, maar wel geneuzel met flinke gevolgen: een contactstudent krijgt namelijk geen stufi, kan niet lenen bij Duo, heeft geen recht op een beurs en mag niet wonen in de studentenhuisvesting.

Schakelstudenten

Onderzoeksbureau ResearchNed schat dat ongeveer één op de drie schakelstudenten geen recht heeft op stufi omdat ze niet als reguliere student staan ingeschreven. Om dat op te lossen, moeten universiteiten hun administratie aanpassen. Dat gaat alleen niet zo gemakkelijk, want universiteiten zijn bang dat zo hun gegevens wat betreft het aantal bachelorstudenten en de snelheid waarmee ze afstuderen in de war raken. Nog even geduld dus, maar in 2018 kunnen hbo’ers die doorstuderen aan de universiteit dan eindelijk terecht bij Duo.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.