Groningse studentenpartij wil meer aandacht voor grote thema’s

Groningse studentenpartij wil meer aandacht voor grote thema’s

Meer magnetrons op de campus, een nieuwe groepsles in het sportcentrum, een nieuwe sportkantine… De studenten achter de nieuwe beweging Democratische Academie Groningen (DAG) willen meer bereiken.

De nieuwe beweging in Groningen ontstond na een symposium over de manier waarom de academische cultuur bepaald wordt door rankings en strijd om financiering. “Daar werd gesproken over thema’s waar studentenvertegenwoordigers in de universiteitsraad het nog nooit over hebben gehad.” Aldus Jasper Been, lijsttrekker voor DAG, in het Dagblad van het Noorden.

Bedrijfscultuur

De partij wil dan ook verder kijken dan werkplekken en plaspauzes. De focus moet liggen op grote thema’s, zoals bijvoorbeeld de bedrijfscultuur die heerst op de universiteit. “Alle opleidingen worden Engelstalig om internationale studenten te trekken die veel geld opleveren”, vertelt Been: “Maar als die studenten in september op campings moeten slapen omdat er geen woonruimte is, bekommert niemand zich om ze.” Studenten zijn onderwijsconsumenten en wetenschappers onderzoeksproducenten geworden, vindt DAG.

Democratisering

DAG streeft dan ook naar verregaande democratisering. Meer inspraak van de medezeggenschap, bestuurders die worden verkozen: het moet transparanter en meer bottom-up in plaats van top-down, vindt Been. Dat slechts 30 procent van de studenten stemt bij de universiteitsraadverkiezingen is volgens hem dan ook meer te wijten aan de gebrekkige invloed van de raad en de triviale zaken die worden aangekaart, dan aan de betrokkenheid van studenten.

Discussie

Of de partij half mei veel zetels binnen gaat halen is voor Been bijzaak. Het belangrijkste is volgens hem dat er een wezenlijke discussie aan de universiteit wordt gevoerd.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.