Studenten kiezen voor zekerheid

Hoogopgeleide studenten beginnen hun carrière liever met een vaste baan in loondienst dan met eigen onderneming. Ze geven bovendien de voorkeur aan gevestigde bedrijven boven start-ups.

Uit onderzoek van recruiter Business Talent Network is gebleken dat ruim de helft (53.7%) van de afgestudeerden de voorkeur geeft aan een vaste baan. Vier op de tien starters (38.8 procent) wil de loopbaan het liefst beginnen via een traineeship. Slechts 7.5 procent zegt zelf een onderneming te willen starten.

Hoewel veel studenten een vast arbeidscontract ambiëren, denken veel van hen niet lang bij hun eerste werkgever te blijven. Meer dan tachtig procent denkt binnen drie jaar over te stappen naar hun volgende baan. 

Hoogleraar arbeidsrecht Ton Wilthagen vindt het geen goede zaak dat de starters ondernemerschap links laten liggen, maar vindt het wel een logische ontwikkeling: “Baanzekerheid is toch gekoppeld aan huizen, leningen, vooruitzichten. Als ik oud-studenten spreek, zeggen ze vaak eerst: ik heb een vaste baan. Pas daarna komt wat ze eigenlijk voor werk doen.”

Ook het afschaffen van de basisbeurs heeft volgens Wilthagen bijgedragen aan de wens naar vaste contracten. “De gemiddelde studieschuld is toegenomen en moet worden terugbetaald. Dat torsen studenten toch met zich mee.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.