Grote pot geld voor wetenschap

Vandaag keert onderwijsminister Jet Bussemaker de zwaartekrachtsubsidies uit. In totaal wordt er 112,8 miljoen euro verdeeld onder zes excellente teams van wetenschappers. Ieder team krijg 18,8 miljoen.

Met de subsidies kunnen de onderzoeksteams tien jaar onderzoek doen op het allerhoogste niveau.  Ook de Geesteswetenschappen hebben een subsidie binnengehaald. Opmerkelijk, want dat is voor het eerst. Minister Bussemaker: “Hiermee stimuleren wij door nieuwsgierigheid gedreven vrij en onafhankelijk onderzoek, van groot belang om doorbraken te kunnen forceren. Goed dat er deze keer ook onderzoeken binnen de geestes- en sociale wetenschappen gehonoreerd zijn.”

Bussemaker is ook enthousiast over de diversiteit binnen de gehonoreerde aanvragen: “Diversiteit binnen de wetenschap is belangrijk. Vier van de zes hoofdaanvragers zijn vrouwen. En een groot deel van de onderzoekers binnen de consortia zijn vrouwen. Dat was in de eerdere rondes niet het geval.”

Prijswinnaars

Onderzoeksfinancier NWO ontving 37 aanvragen. De Zwaartekrachtsubsidies zijn de grootste van Nederland.  De gehonoreerde programma’s verrichten onderzoek op het terrein van de regeneratieve geneeskunde, quantumcomputers en quantumnetwerken, het bouwen van een kunstmatige biologische cel, onderzoek aan de hand van de Grieks-Romeinse oudheid, onderzoek naar duurzame samenwerking en het ontwikkelen van miniatuurorganen op microchips voor onderzoek naar specifieke ziektes.

De volgende projecten en universiteiten behoren tot de gelukkigen. Tilburg University zit niet bij de gehonoreerden.

 

  • Materials-driven regeneration: Regenerating tissue and organ function with intelligent, lifelike (TU/e, UMCU, UM, Hubrecht)
  • Quantum Software Consortium (UvA, UL, TUD)
  • Building a Synthetic Cell (TUD, RUG, WUR, RU, Amolf)
  • Netherlands Organ-on-Chip Initiative (LUMC, TUD, UT, UMCG, Hubrecht)
  • Anchoring Innovation (RU, UU, UvA, UL)
  • SCOOP: Sustainable Cooperation – Roadmaps to a Resilient Society (RUG, UU, VU)

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.