Roy Donders

Zag u hem staan op Koningsdag, Roy Donders? Op het hoofdpodium zong hij Willem-Alexander toe. 

In Amerika weten ze in de academische wereld wel raad met dat soort figuren. De universiteit van Tennessee is begonnen met colleges ‘Dolly’s America.’ De moderne geschiedenis van de Appalachen bekeken door de levensloop van country-icoon Dolly Parton. Makkelijk scoren? Verre van. De collegereeks is speciaal ontwikkeld voor het honors program en wil de geschiedenis van Amerika diepgaand analyseren vanuit een persoonlijk perspectief.

Dat zet een mens aan het denken. Over, bijvoorbeeld, een collegereeks ‘Roy Donders’ Brabant’ in Tilburg. Een grondige beschouwing over opgroeien in Broekhoven. Stel je eens voor. Thema’s als sociale ongelijkheid, illegale wietteelt, achterstandswijken, gender en de verzorgingsstaat komen voorbij, stuk voor stuk heel concreet ingebed. Diepgang die met beide benen in de realiteit staat. Dat moet een universiteit die de maatschappij wil begrijpen en verbeteren toch aanspreken.

En trouwens: wie goed genoeg is voor de Koning, is toch zeker goed genoeg voor de student?

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.