Studenten betalen massaal te veel huur

Landelijk betaalt 73 procent van de studenten te veel huur. In Tilburg ligt dat percentage op 62 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Gemiddeld betalen studenten 55 euro per maand te veel.

Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb, maakt zich grote zorgen: “Jaar op jaar zien we dat studenten veel te veel huur betalen, waardoor studeren onbetaalbaar dreigt te worden.” De voorzitter vindt het de hoogste tijd dat de overheid ingrijpt, laat hij weten op de website van LSVb.

Tilburg

In Tilburg ligt de gemiddelde huurprijs relatief laag: 301 euro per maand. De gemiddelde prijs per vierkante meter is 18,29 euro. Ter vergelijking: in Utrecht is dit 23,50 euro en in Amsterdam zelfs 28,09 euro. Toch betaalt maar liefst 62 procent van de studenten in Tilburg een te hoog bedrag aan huur, namelijk 66 euro per maand te veel.

Zo ook Eliza van der Stelt (22), die personeelswetenschappen aan Tilburg University studeert en op kamers zit. Ze betaalt 330 euro inclusief voor een kamertje van 12 vierkante meter. Ze schat dat haar kale huur ongeveer 270 euro bedraagt. “En ik woon in een oud grafhuis, met een relatief kleine gemeenschappelijke ruimte. Ik weet wel dat ik te veel betaal, maar ik ben blij met de locatie en mijn huisgenoten zijn super leuk. Dus ik heb nooit overwogen er werk van te maken of een andere kamer te zoeken.” Gemiddeld betaal je in Tilburg 219 euro exclusief voor een kamer van 12 vierkante meter.

Geen verbetering

Dat studenten te veel betalen voor hun kamer is al langer bekend. Afgelopen jaar leverde onderzoek van LSVb nagenoeg dezelfde resultaten op en in 2015 was dat niet anders. Verhuurders dienen zich officieel te houden aan een wettelijk vastgelegd puntensysteem. Toch is de student jaarlijks gemiddeld meer dan 600 euro kwijt aan te veel betaalde huur. Kortom: verhuurders, vooral in de particuliere sector, omzeilen het puntensysteem op grote schaal, zo blijkt uit het onderzoek van LSVb.

Check je kamer

LSVb doet jaarlijks rapportage over de huur die studenten betalen. Ben jij ook benieuwd of je te veel voor je kamer betaalt? Doe dan de online kamercheck op https://lsvb.nl/checkjekamer/.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.