Prognose 2017: wéér meer studenten

Als we de vooraanmeldingen mogen geloven, groeit het aantal bachelorstudenten flink.

Zo’n 81.800 aankomende studenten hebben zich voor de deadline van 1 mei aangemeld voor een universitaire bacheloropleiding, meldt VSNU. Dat is 11 procent meer dan vorig jaar. Het aandeel Nederlandse studenten steeg met 8 procent, de internationale studenten met maar liefst 18 procent.

Een slag om de arm is geboden: niet elke vooraanmelder begint in september daadwerkelijk aan een studie. Niettemin is het aantal studenten fiks hoger dan vorig jaar en is de verwachting dat dit zich vertaalt in hogere studentenaantallen. Het lijkt er zo op dat het ‘leenstelsel’ niet zorgt voor minder studenten. Toen het werd ingevoerd in 2015 was er een kleine dip in de aanmeldingen te zien, maar in 2016 stegen de studentenaantallen weer en die trend lijkt zich nu door te zetten.

De cijfers van Tilburg University laten zelfs een stijging van 26 procent zien, maar hierbij moet aangetekend dat niet is gecorrigeerd voor het feit dat scholieren zich dit jaar eerder aanmelden vanwege andere regels. Zie hier de cijfers voor de vooraanmeldingen per bacheloropleiding. 

 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.