Jongensdroom: Tilburgse student breekt door met muzieklabel

Jongensdroom: Tilburgse student breekt door met muzieklabel

Na je studie een succesvol muzieklabel opstarten. Doe het Gino van Eijk (24) maar eens na. Zijn label ‘Future House Music’, dat hij samen met goede vriend Aart van den Dool drie jaar geleden opstartte, gaat als een speer en Gino kan er zelfs van leven. “Ik werk meer dan 12 uur per dag, zeven dagen in de week.”

Het moet een beetje meezitten, maar voeg daar hard werken en een flinke dosis creativiteit aan toe en het kan behoorlijk snel gaan binnen de muziekwereld, vertellen Gino en Aart. De jongens zijn altijd veel met muziek bezig geweest. Ze draaiden samen op feestjes en maakten eigen sounds. Dat leidde tot een eigen YouTube kanaal, waar ze tracks en artiesten  plaatsten die passen binnen het genre ‘Future House’. Toen nog een klein genre, maar wel in opkomst. “Er was vraag naar dat soort muziek, maar een platform bestond nog niet,” vertelt Gino: “Nu tekenen we artiesten van over heel de wereld, organiseren we enorme internationale feesten en hebben we een muziekkanaal met meer dan 500.000 abonnees. Het heeft nooit een commerciële insteek gekend, maar nu gaat het zo goed dat we ervan kunnen leven,” zegt Gino trots.

Studie

Maar hoe combineer je een beginnend label met je studie? Toen Gino het label startte, zat hij nog middenin zijn opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen aan Tilburg University. “Ik kon het wel redelijk combineren, maar moest hard werken om alles rond te krijgen. Ik zat vaak ’s nachts nog te werken, zowel voor mijn opleiding als voor het label,” zegt Gino. Maar hard werken loont: afgelopen zomer mocht Gino zijn bachelor in ontvangst nemen. “Een betere timing kon ik niet wensen. Het ging zo goed met het label, dat ik er eigenlijk fulltime mee bezig moest zijn. En wilde zijn. Ik voelde de druk om af te studeren, want het combineren was niet langer mogelijk.”

En natuurlijk heeft Gino er weleens over nagedacht om te stoppen met studeren. “Ik dacht: ik kan toch fulltime met ons label bezig zijn, waarom zou ik doorstuderen? Maar mijn ouders motiveerden me altijd om nog even door te studeren en in ieder geval mijn bachelor af te maken. Even de theorie binnentikken en dan kon ik daarna mijn creativiteit kwijt.”

Studentenkamertje

Gino woont in Talentsquare op een klein studentenkamertje. Dat is ook meteen het kantoor waar hij en Aart zeven dagen in de week keihard werken. “Om tien uur begin ik met sporten en rond twaalf uur beginnen we met werken. Tot een uurtje of vier in de nacht. Dat doen we zeven dagen in de week. Ik vind het niet erg om er zoveel mee bezig te zijn. Het gebeurt gewoon. Het is mijn passie en ik ben eigen baas. Wat wil je nog meer?”

De moeder van Gino is inmiddels bijgesprongen om de merchandise van het label in goede banen te leiden. “Al die pakketten met T-shirts passen niet in mijn kamer, dus mijn moeder slaat thuis alles op,” lacht Gino. “Ze heeft zich echt in het bedrijf gestort. Laatst nog: belt de leverancier me dat er nog maar vijf T-shirts in maat M zijn. Paar minuten later belt mijn moeder in paniek: Gino, die T-shirts, wat doen we daarmee? Regel jij dat? Werk ik toch nog onder een baas, haha.”

Bizar

Gino praat over zijn muzieklabel alsof het de normaalste zaak van de wereld is: “Vroeger draaide ik artiesten die ik vet vond. Nu boeken we diezelfde artiesten op onze feesten of gaan we een samenwerking aan via ons label. Nu ik het uitspreek besef ik ook hoe bizar dat eigenlijk klinkt. Deze week komen ze vanuit Italië en Australië naar Tilburg toe, omdat we hier in de 013 een feest organiseren. Mensen in ons wereldje hebben zoiets van: ‘Huh, hoezo komen die lui helemaal naar Tilburg?’ Dat is natuurlijk supertof voor ons.”

Future House Music organiseert deze zaterdag een feest in de 013. Je kunt hier kaartjes bestellen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.