“Accountants werken nog met technologie van 1988”

De Tilburgse accountancyhoogleraar Hans Verkruijsse pleit voor een snelle modernisering van het vak: “Eigenlijk werken we nog steeds met de methodologie die we al in 1988 hebben bedacht.”

Dat zegt hij in de Accountant. Je zou denken dat de jonge garde het vak laat evolueren, maar ‘werkelijkheid is dat het vak al jaren niet of nauwelijks innoveert’. De digitale revolutie is nauwelijks doorgedrongen tot accountants, zegt Verkruijsse. Ze kijken nog steeds naar afgeronde ‘documenten’, terwijl de belastingdienst en banken allang overgestapt zijn naar het analyseren van real-time data. Deze ‘continue informatievoorziening’ maakt het mogelijk nauwkeuriger te controleren.

Op dit moment kunnen we volgens Verkruijsse nog steeds met trots kijken naar de accountancy in Nederland, ‘waar in internationaal opzicht echt tegenop wordt gekeken’. Juist daarom denkt hij dat Nederland het voortouw moet nemen met het doorvoeren van vernieuwingen: “Kantoren hebben de taak om echte ruimte voor innovatie te bieden aan hun mensen. En in de beroepsgroep als geheel moet hands-on-it-kennis een prominente rol in de opleiding gaan krijgen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.