Shell financierde Rotterdamse professor voor onderzoek in de lobby voor belastingverlaging

Shell financierde Rotterdamse professor voor onderzoek in de lobby voor belastingverlaging

Shell heeft meer dan 300 duizend euro betaald aan Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Shell betaalde voor een onderzoek naar het vestigingsklimaat voor multinational-hoofdkantoren in Nederland.

Veel internationale bedrijven houden van Nederland vanwege het milde belastingklimaat. Het wetenschappelijke onderzoeksrapport werd later gebruikt in het lobbyprocess voor de invoering van een belastingregeling waar vooral grote multinationals van profiteren. Dat meldt onderzoekscollectief Follow The Money vandaag. De hoogleraren Frank van den Bosch, Henk Volberda en Marc Baaij waren hierbij betrokken.

Shell als opdrachtgever is echter nooit publiek gemaakt. Ze wordt  niet als opdrachtgever vermeld in het onderzoeksrapport, wat in tegenspraak is met de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening. De rekening voor het onderzoek wordt voldaan door de lobbyclub van het bedrijfsleven,  VNO-NCW. De duurzaamheidsclub Changerism heeft via Wob-verzoeken achterhaald dat niet VNO-NCW, maar Shell heeft betaald voor het onderzoek. RSM heeft in totaal voor 308.337,33 euro gefactureerd aan Shell Nederland B.V. En sponsoring van wetenschap mag alleen als alles openlijk gebeurd. 

Follow The Money zegt: “RSM heeft in een schriftelijke reactie op het rapport van Changerism bevestigd dat Shell mede-opdrachtgever van het onderzoek was. Naast twee vertegenwoordigers van VNO-NCW namen vertegenwoordigers van Shell, AkzoNobel, DSM, Philips en Unilever plaats in een zevenkoppige stuurgroep voor het onderzoek. Geen van deze partijen wordt officieel vermeld als opdrachtgever van het rapport.” Shell ontkent betrokkenheid. 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.