Netspar beveelt verzekering voor thuiszorg aan

Uit onderzoek van Netspar, een onderzoeksinstituut dat zich richt op ouder worden en pensioen, blijkt dat zorgkosten steeds hoger op zullen lopen. Onderzoeker Raun van Ooijen pleit daarom voor een thuiszorgverzekering.

Mensen worden steeds ouder, ziet ook Van Ooijen en hij vindt dat “een groot goed”. Hij ziet echter ook de keerzijde hiervan: “we zien dat de periode dat mensen thuiszorg nodig hebben daardoor toeneemt. Om de kosten wat terug te dringen heeft de overheid daarom flink wat bezuinigd in de zorg, waarbij het vooral ook aangemoedigd wordt om langer thuis te blijven wonen. Een belangrijke vraag daarbij is of mensen die kosten zelf kunnen opbrengen.”

Een derde van de bevolking geeft aan toekomstige thuiszorg niet zelf te kunnen betalen, weet Van Ooijen. Daarom deed Netspar gericht onderzoek naar de mogelijkheid van een thuiszorgverzekering. “We hebben verschillende opties gepeild, waaruit bleek dat mensen met hogere inkomens meer geld overhebben voor een thuiszorgverzekering. Mensen die verwachten beschikking te hebben over mantelzorg hebben hier minder geld voor over.” De onderzoekers van Netspar bevelen vooral maatwerk aan: “De persoonlijke situatie van mensen verschilt ontzettend. Toch is het wel interessant om na te denken over een verzekering voor langdurige thuiszorg. Ongeveer de helft van de mensen geeft namelijk aan daarin geïnteresseerd te zijn.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.