Dagelijks Bestuur: moet de universiteit naar de binnenstad?

Dagelijks Bestuur: moet de universiteit naar de binnenstad?

Tilburg University gaat uitbreiden naar de Spoorzone. Maar is dat wel zo’n goed idee? Tijdens de vergadering van het Dagelijks Bestuur plaatsen de studentenfracties kritische kanttekeningen bij het plan voor een dependance.

Het gaat hoe dan ook gebeuren. Tilburg University, Fontys, het ROC en de Persgroep gaan samenwerken in de Spoorzone. Daar zal Mind Labs verrijzen, een interdisciplinair mediacluster. De universiteit krijgt zo een plekje in het hart van Tilburg. Studentenfractie Front vraagt zich bij de vergadering van het Dagelijks Bestuur af of dit wel goed is voor de universiteit.

Compacte campus

De fractie verwijst naar een zelf opgestelde en afgenomen enquête, waaruit blijkt dat studenten de kleine Tilburgse campus enorm waarderen. Voor 70% van de studenten was de campus een reden om voor Tilburg University te kiezen. En maar liefst 95% is tevreden met de compacte campus. Een uitbreiding naar de binnenstad ziet meer dan de helft van de studenten niet zitten. Dus waarom moet de dependance er per sé komen?

Rector Emile Aarts: “Ik kan mij niet voorstellen dat onze studenten gedesoriënteerd raken doordat een fractie van de campus naar de Spoorzone fietst. Dan denk je wel erg klein. Mochten jullie in de toekomst een dergelijk effect bespeuren, trek dan vooral aan de bel.”

Studentenstad

Fractie Sam vraagt of de student in de Spoorzone wel het gevoel krijgt echt bij de universiteit te horen. Bestuursvoorzitter Koen Becking: “Tilburg profileert zich als studentenstad. Dan moet je zelf ook bijdragen om de kloof tussen stad en campus te dichten. Er is nu momentum. Studentenaantallen groeien, partijen willen samenwerken. Wil je van Tilburg een echte studentenstad maken, dan moet je die kans nu pakken.”

Gabe van der Zee, directeur van de afdeling Strategische Projecten: “Ik zie alleen maar kansen in de Spoorzone en verwacht successen. Misschien ben ik te optimistisch, maar volgens mij kan de universiteit en de student hier alleen maar beter van worden.”

De studentenfracties gaan zich beraadslagen over de uitkomst van de vergadering. Het College van Bestuur blijft onverminderd enthousiast over de Tilburgse dependance in de stad.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.