Informatie over Law Clinics gebrekkig

De in 2015 gestarte Law Clinics zijn maar matig succesvol. De schuld ligt echter niet bij de studenten, vindt de studentengeleding van de faculteitsraad van Tilburg Law School. Zij pleiten voor meer promotie en informatie omtrent de Law Clinics.

Praktijkervaring

De praktijkervaring van de Law Clinics passen perfect in het plaatje van het nieuwe onderwijsprofiel. De Law Clinics bestaan uit juridische problemen waar masterstudenten aan de rechtenfaculteit in opdracht van bedrijven mee aan de slag kunnen. Zo krijgen studenten de kans praktijkervaring op te doen in ruil voor studiepunten.

Weinig interesse

Toch lijkt de interesse in de Law Clinics niet overweldigend. In eerdere faculteitsraden werd dit voornamelijk op de studenten zelf afgeschoven. Dat vindt de studentgeleding echter te kort door de bocht. Shaghayegh Molawi licht toe: “Studenten weten vaak niet waar de Law Clinics over gaan en wat de inhoud is, dus doen ze het niet omdat ze niet weten wat hen te wachten staat.”

Ad hoc

Zo gebeurt het regelmatig dat Law Clinics geannuleerd worden of dat er te weinig inschrijvingen zijn. Dit valt deels te verklaren door het hoge ad hoc gehalte van de Law Clinics. “Het is ingewikkeld om er een gestructureerd programma van te maken,” vertelt Miranda Noordermeer: “Bedrijven zitten vaak met zeer specifieke problemen.”

Meer zekerheid

Molawi denkt dat het mogelijk moet zijn om meer zekere opdrachten binnen te halen en de studenten zo meer tijd te geven om de Law Clinics in te passen binnen het semester. Ook de docentengeleding stemt in met het belang van goede promotie. “Inhoudelijk zijn de Law Clinics een sterke aanvulling,” stemt Veronica Smits in. “Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat studenten weten waar ze over gaan.”

De faculteitsraad besluit de studentengeleding nog voor de zomer in gesprek te laten gaan met Robbert Coenmans, coördinator van de Law Clinics, om mogelijke verbeteringen te verkennen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.