“Shell beïnvloedt curriculum Rotterdamse faculteit”

“Shell beïnvloedt curriculum Rotterdamse faculteit”

De Rotterdam School of Management (RSM) is in opspraak geraakt na publicaties van Follow The Money (FTM). Denktank Changerism claimt in een rapport dat bedrijven het curriculum van de faculteit kunnen beïnvloeden. Ook trekt de denktank de wetenschappelijke integriteit van de faculteit in twijfel.

De denktank heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar de banden tussen oliemaatschappij Shell en de faculteit. Changerism stelt dat de samenwerkingsovereenkomst tussen beide partijen de oliemaatschappij verregaande invloed op het curriculum van de faculteit heeft. Contractueel heeft Shell de mogelijkheid om “de opzet van het RSM-curriculum en de profielen van studenten” te beïnvloeden.

De decaan van RSM, Steef van de Velde, spreekt in een reactie aan Follow The Money over een “ongelukkige formulering” in het contract en ontkent dat bedrijven het curriculum aan zijn faculteit kunnen beïnvloeden. Uit onderzoek van FTM blijkt echter dat ook ING een overeenkomst met de Rotterdamse faculteit heeft, met exact dezelfde formulering in het contract.

Integriteit

Naast de kritiek op de invloed die bedrijven binnen de RSM zouden uitoefenen, trekt Changerism ook de wetenschappelijke integriteit van de faculteit in twijfel. Shell zou volgens de denktank de opdrachtgever van meerdere onderzoeken zijn geweest, waar het achteraf “overduidelijk profiteerde”. Ook zouden meerdere werknemers van de RSM direct of indirect in dienst zijn van Shell, zonder dat dit opgegeven is als nevenfunctie.

Decaan Steef van de Velde heeft in een reactie laten weten dat er een externe commissie is ingesteld om de beschuldigingen te onderzoeken. Ook heeft de faculteit een bedrijvenregister aangekondigd waarin partnerschappen openbaar gemaakt worden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.