Tijdschrift ASSHOLE steekt de draak met wetenschappelijke uitgeverijen

Tijdschrift ASSHOLE steekt de draak met wetenschappelijke uitgeverijen

Het wetenschappelijke tijdschriftlandschap is een vakblad rijker: ASSHOLE. Een blad voor biologische kwesties. Een noodkreet van Dustin Rubenstein, een Amerikaans biologieprofessor die wil aantonen dat vakbladen oprichten te gemakkelijk is en dat de wetenschappelijke uitgeverij verziekt is.

Met ‘Adaption, Sexual Selection and Harmony of the Oceans and Living Earth’, afgekort ASSHOLE, wil de biologieprofessor ‘de trollen terugtrollen’, laat hij weten aan De Volkskrant.

Bedelmailtjes

Even wat context: veel wetenschappers worden bestookt met mails van onbekende wetenschappelijke uitgevers. Zij nodigen wetenschappers bijvoorbeeld als spreker op een congres of om te publiceren in een louche vaktijdschrift. Zogenaamd een eer voor de wetenschappers, maar veel van deze uitgevers zijn simpelweg uit op geld: wetenschappers moeten wel even betalen voor publicatie.Dustin Rubenstein van de Columbia Universiteit in New York krijgt ook veel ‘bedelmailtjes’ binnen, maar had nog nooit een uitnodiging gekregen om samen een wetenschappelijk tijdschrift op te richten. Hij besloot op het voorstel in te gaan. Samen met de uitgever ‘Recopublisher’ uit Singapore richtte hij een blad op: ASSHOLE. Rubenstein werd hoofdredacteur en op zijn verzoek zette de uitgever het logo online: een aardbol en twee blote billen. De biologieprofessor vermoedt dat de grap nog niet in Singapore is geland.

Limericks en Haiku’s

Het blad is gratis toegankelijk en onderzoekers kunnen naast artikelen ook limericks en haiku’s insturen. Ze moeten wel 100 euro per geplaatst artikel betalen. Volgens Rubenstein wilde Singapore duizend euro per artikel vangen, maar de professor wist er 900 euro af te pingelen.

Roofuitgeverijen

Deze dubieuze uitgevers worden ook wel wetenschappelijke roofuitgeverijen genoemd. Ze zijn niet illegaal, maar wel problematisch voor wetenschappers. Critici beweren dat er inmiddels al 1250 wetenschappelijke ‘zombietijdschriften’ zijn die er vooral op uit zijn onderzoekers kaal te plukken.

Rubenstein wil via deze weg op een ludieke manier laten zien wat er gaande is. Hij vindt ‘Open access’ een goede zaak en ziet de voordelen ervan in dat iedereen een blad kan beginnen. Maar de biologieprofessor waarschuwt wel dat de gouden standaard, peer review, niet altijd gehandhaafd wordt.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.