Odilia Laceulle genomineerd voor wetenschapstalent 2017

Odilia Laceulle genomineerd voor wetenschapstalent 2017

De toekomst van de wetenschap is aan de jonge onderzoekers. Odilia Laceulle kan uitgeroepen worden tot wetenschapstalent van het jaar. Wat vindt ze daar zelf van?

Het populairwetenschappelijk tijdschrift New Scientist houdt inmiddels drie jaar een wedstrijd voor hét jonge wetenschapstalent van Nederland en België. De universiteiten dragen talenten aan en daaruit worden 25 wetenschappers genomineerd voor de finale op 22 juni.Wat was je reactie toen je van de nominatie hoorde?

“Ik was natuurlijk heel erg verrast. Ik wist dat ik was voorgedragen, maar er zijn zo ontzettend veel goede wetenschappers in Nederland en België. Als je dan genomineerd wordt, is dat echt een eer.”

Wat maakt jou tot een wetenschapstalent?

Laceulle valt stil en zegt dan bedachtzaam: “Ik denk dat ik in mijn onderzoek probeer zoveel mogelijk recht te doen aan de persoon én de omgeving waarin die leeft. Dat vooral de interactie daartussen bepaalt hoe het psychisch met je gaat. Dat heeft denk ik meegespeeld.”

Je onderzoek richt zich op de psychopathologie?

“Ik kijk naar de ontwikkeling van de psychopathologie, naar waarom sommige jongeren kwetsbaarder zijn dan andere. Jongeren die een tegenslag krijgen gaan daar soms heel goed mee om. Ze zijn een poosje verdrietig en veren dan weer op. Andere jongeren blijven er mee zitten. Ik vraag me onder andere af of we kunnen voorspellen wie er na het meemaken van een nare gebeurtenis langdurige klachten ontwikkelt. Jongeren met die klachten maken ook in de toekomst relatief veel nare gebeurtenissen mee. Ze hebben bijvoorbeeld meer conflicten of moeizamere sociale relaties.”

Waar droom jij als jonge wetenschapper over, wat wil je bereiken?

“Ik wil beter begrijpen wat sommige jongeren kwetsbaarder maakt en hoe we veerkracht bij ze kunnen versterken.”

Ben je die veerkracht al aan het versterken?

“Ja. In 2016 heb ik een subsidie gekregen van het alumnifonds, voor onderzoek onder kinderen vanaf tien jaar. Een deel daarvan doet mee aan trainingen op een telefoon of tablet, om veerkrachtiger te worden.”

Odilia Laceulle (1983) werkt als universitair docent bij Medical and Clinical Psychology aan TSB. Hiervoor werkte ze als post-doc bij het University Medical Center Groningen en de Universiteit Utrecht. In 2013 promoveerde ze in Groningen cum laude op de invloed van stress op de ontwikkeling van jongeren. Wie zich New Scientist-wetenschapstalent mag noemen, wordt bepaald door een jury en online publieksstem. Je kan stemmen tot en met 5 juni.  Alleen Laceulle staat namens Tilburg University in de lijst.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.