Rozemarijnolie: de nieuw smartdrug?

Rozemarijnolie snuiven voor een beter geheugen: het klinkt als een zweverige placebo. Toch wijzen meerdere onderzoeken erop dat rozemarijn daadwerkelijk het geheugen en de alertheid verbetert. Ideaal tijdens tentamenstress!

Werking

De toegenomen alertheid is hoogstwaarschijnlijk gerelateerd aan 1,8-cineole. Deze stof vermindert de afbraak van acetylcholine, een neurotransmitter die voornamelijk actief is in gebieden gerelateerd aan aandacht, geheugen en motivatie. Bij het inhaleren van rozemarijnolie is het effect het sterkst, omdat de werkzame stoffen het brein op deze manier het makkelijkst kunnen bereiken.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is de methode al langer populair. Zo is de verkoop van rozemarijnolie bij Holland & Barrett in het Verenigd Koninkrijk in het afgelopen jaar maar liefst met 187 procent toegenomen, meldt The Guardian. Opvallend genoeg lijken zelfs ouders in de winkels te vragen naar de verfrissende olie, in de hoop hun kinderen beter te laten presteren.

Wondermiddel

Of rozemarijn daadwerkelijk het wondermiddel is dat sommige onderzoeken het doen lijken, is de vraag. De etherische olie lijkt in ieder geval minder schadelijk dan smartdrugs, zoals bijvoorbeeld ritalin. Daarbij is rozemarijn, in tegenstelling tot ritalin, volkomen legaal!

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.